Οικονομία

Ιταλία Eurogroup: «Πονοκέφαλος» για τον Κόντε – Διχασμένοι οι κυβερνητικοί εταίροι με τη συμφωνία

Ιταλία Eurogroup: «Πονοκέφαλος» για τον Κόντε – Διχασμένοι οι κυβερνητικοί εταίροι με τη συμφωνία
Ιταλία Eurogroup: Οι κυβερνητικοί εταίροι δημιουργούν μπελάδες στη κυβέρνηση Κόντε, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει την οριστική απόφαση για τη σωστή διαχείριση του ποσού που αντιστοιχεί στη χώρα από την χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ιταλία Eurogroup: Το Δημοκρατικό Κόμμα της κεντροαριστεράς θεωρεί ότι από τη στιγμή που αποκλείεται η επιβολή μνημονίων, η Ιταλία πρέπει να κάνει χρήση των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που της αναλογούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος, όμως -Tο Κίνημα Πέντε Αστέρων – επιμένει ότι πρόκειται για μη κατάλληλο μέσο, τόσο για τις οικονομικές ανάγκες, όσο και για τυχόν κινδύνους που μπορεί να κρύβει στο μέλλον.

Η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι την τελική απόφαση θα την λάβει το ιταλικό κοινοβούλιο. Παρά την κάθετα αντίθετη στάση της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, είναι πιθανό να εξασφαλιστεί η αναγκαία πλειοψηφία. Αυτό που διερωτούνται οι αναλυτές, όμως, είναι αν ο Τζουζέπε Κόντε θα καταφέρει να αποφύγει την κυβερνητική κρίση, λόγω της σύγκρουσης των δυνάμεων που τον στηρίζουν.

Προς το παρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιμένει στην αναγκαιότητα να δοθεί ουσιαστική υπόσταση στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Περιμένουμε την σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα χρήματα πρέπει να δοθούν γρήγορα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο», λέει ο Κόντε.

Παράλληλα, όμως, στην Ιταλία, πολλοί σχολιαστές συνεχίζουν να θεωρούν πιθανή την αντικατάστασή του με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Με μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, η οποία να μπορέσει να διαχειριστεί τις δυσκολίες των επόμενων μηνών.

Η αγωνία της οικονομίας

Σε ό,τι αφορά το Μιλάνο, μετά την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Μπέπε Σάλα, στη γνωστή περιοχή Ναβίλι δεν υπάρχει σήμερα η πολυκοσμία των περασμένων ημερών. Αλλά τώρα οι ιδιοκτήτες πολλών καφέ -μπαρ παραπονιούνται και καταγγέλλουν ότι υπέστησαν νέα οικονομική ζημιά: «Δεν πλησιάζει κανείς, δεν αγοράζουν ούτε μια μπύρα», λένε στους δημοσιογράφους.

Από την μεριά της, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση κεντροαριστεράς και «πεντάστερων» ότι καθυστερεί αδικαιολόγητα την έγκριση του νέου πακέτου μέτρων για στήριξη επαγγελματιών και εμπόρων. Είναι γεγονός ότι η δέσμη αυτή θα έπρεπε να είχε οριστικοποιηθεί ήδη πριν από δύο εβδομάδες. Αλλά τα χρήματα είναι πολλά (55 δισεκατομμύρια ευρώ), η σχέση δημόσιου χρέος και ΑΕΠ κινδυνεύει να εκτιναχθεί στο 160% και όλες οι παραγωγικές κατηγορίες, συγχρόνως, ζητούν να μπουν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του ιταλικού δημοσίου. Για τον Τζουζέπε Κόντε μοιάζει με πολιτικό τετραγωνισμό του κύκλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments