Ελλάδα

Άρση μέτρων: Με αντισηπτικά και αποστάσεις οι μαθητές – Διστακτικός ο κόσμος στις αγορές τους στα εμπορικά

Άρση μέτρων: Με αντισηπτικά και αποστάσεις οι μαθητές – Διστακτικός ο κόσμος στις αγορές τους στα εμπορικά
Άρση μέτρων: Με αντισηπτικά και αποστάσεις η επιστροφή στα θρανία -Tο 7ο Γυμνάσιο Αθηνών στο Παγκράτι επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το δικό του μήνυμα - Σε λειτουργία σήμερα και τα εμπορικά κέντρα με μειωμένη την προσέλευση του κόσμου τις πρωινές ώρες -Ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια άνοιξαν τις πόρτες τους.

Άρση μέτρων: Τρίτος κύκλος επιστροφής στην καθημερινότητα σήμερα 18 Μαΐου, με τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου να κάνουν την αρχή με την επιστροφή τους στις αίθουσες μετά από περίπου δύο μήνες αποχής λόγω των αυστηρών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση του ιού. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία ήταν από τα πρώτα που έκλεισαν, σήμερα ωστόσο, οι μαθητές ξανά άκουσαν και πάλι το σχολικό κουδούνι. Έτσι, οι αίθουσες προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, τα θρανία απομακρύνθηκαν, τα αντισηπτικά τοποθετήθηκαν στις έδρες, και όλα εξελίσσονται ομαλά. Παράλληλα, η θερμομέτρηση δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο σε κάποια σχολεία στην είσοδο περίμενε τους μαθητές ένας καθηγητής με θερμόμετρο. Αρκετοί δε, είναι μαθητές που φόρεσαν και μάσκα.

Σήμερα ξεκινούν τα μαθήματα στα Φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου, θα γίνει και η επανέναρξη λειτουργίας των ΙΕΚ, των Κολλεγίων και στα ΙΕΚ θα ισχύει ο περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση, ενώ παράλληλα, προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.

Αναλυτικά το σχέδιο προβλέπει στα σχολεία

  • Στα σχολικά λεωφορεία η χρήση μάσκας από τους μαθητές είναι προαιρετική ενώ, οι μαθητές που θα μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα φορούν μάσκα, όπως όλοι που θα εισέρχονται σε αυτά.
  • Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός.
  • Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
  • Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
  • Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
  • Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
  • Μονές καρέκλες στα θρανία λόγω κορωνοϊού
  • Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρo μήκος.
  • Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.
  • Με αποστάσεις τα θρανία και μόνο για ένα μαθητή
  • Προτείνεται τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο.
  • Το πρόγραμμα εφημεριών θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών σε κάθε χώρο του σχολείου. 

Tο 7ο Γυμνάσιο Αθηνών στο Παγκράτι επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στο 7ο Γυμνάσιο Αθηνών η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Εκεί ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους καθηγητές αλλά και τους μαθητές. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το εκπαιδευτικό προσωπικό για την αφοσίωση και τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει ενώ ενημερώθηκε για τις νέες συνήθειες που από σήμερα χιλιάδες νέοι και νέες σε όλα τα σχολεία της χώρας καλούνται να ακολουθήσουν.

«Περάσατε όλοι με άριστα τις εξετάσεις υπευθυνότητας, μαθητές και εκπαιδευτικοί»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Διευθυντή του σχολείου και το διδακτικό προσωπικό που βρέθηκε στο χώρο κατά την άφιξή του σημείωσε: «Περάσατε όλοι με άριστα τις εξετάσεις υπευθυνότητας, μαθητές και εκπαιδευτικοί», προσθέτοντας πως από τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν το γεγονός πως η ακαδημαϊκή κοινότητα εναρμονίστηκε πλήρως με την τεχνολογία, έτσι η τηλεκπαίδευση αγκαλιάστηκε απ’ όλους για να προσφερθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στα παιδιά.

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό να ολοκληρώσουμε τη χρονιά όσο καλύτερα μπορούμε

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι επιμένει στην κανονικότητα της κοινωνικής ζωής του σχολείου προσθέτοντας πως τα παιδιά είναι πάντα καλύτερα και ισορροπημένα όταν έχουν πρόγραμμα και αυτό ακολουθείται μέσα από την κανονικότητα του σχολείου: «Τώρα, θα έχουμε ακόμα μέχρι τις 12 Ιουνίου. Είναι σημαντικό ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη χρονιά όσο καλύτερα μπορούμε και μετά βέβαια να πάμε και στις Πανελλήνιες, στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε προσδιορίσει, γιατί επιμένω πολύ, όχι μόνο στο μαθησιακό, το οποίο είναι το προφανές, αλλά και στην κανονικότητα της κοινωνικής ζωής του σχολείου.

“Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν τα παιδιά μένουν πολύ στο σπίτι, δεν διαχειριζόμαστε μόνο το υγειονομικό πρόβλημα, υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν στον ψυχικό τους κόσμο. Τα παιδιά, νομίζω, ότι είναι πάντα καλύτερα και ισορροπημένα όταν έχουν πρόγραμμα. Και όταν αυτό το πρόγραμμα ακολουθείται μέσα από την κανονικότητα του σχολείου. Οπότε νομίζω και όσο θα περνάνε οι μέρες και θα βλέπουν και οι γονείς ότι τα πράγματα στα σχολεία λειτουργούν καλά, πιστεύω ότι θα αυξηθεί και η προσέλευση. Αν και καταλαβαίνω απόλυτα υπάρχουν και κάποιοι γονείς που μπορεί να έχουν ειδικούς λόγους που δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. Και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό και ενδεχομένως και σε περιπτώσεις, επιβεβλημένο”.

Σε λειτουργία σήμερα και τα εμπορικά κέντρα με μειωμένη ωστόσο την προσέλευση τις πρωινές ώρες

Επανεκκινούν σήμερα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα τα οποία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους πελάτες τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το protothema.gr, η κίνηση στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αθήνας είναι περιορισμένη, τις πρώτες ώρες της λειτουργίας, με τον κόσμο να φαίνεται διστακτικός στις αγορές τους. Παρ όλα αυτά στην είσοδο, καθώς και σε άλλα σημεία των εμπορικών υπάρχουν αντισηπτικά οι υπάλληλοι φορούν μάσκες, ενώ οι τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ υπαλλήλων και πελατών.  

Κανόνες λειτουργίας και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στα εμπορικά κέντρα

  • Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάσταση
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου
  • Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.
  • Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
  • Αυστηρή σύσταση χρήσης μάσκας και αποφυγή ασανσέρ
  • Συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.
  • Μόνο take away από καταστήματα καφέ – εστιατορίων
  • Στην περίπτωση που υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση των ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜΕΑ, για ηλικιωμένα άτομα και για χρήση τροφοδοσίας. Αν η χρήση των ανελκυστήρων είναι απαραίτητη, τότε η πληρότητα πρέπει να είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο.

Ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια άνοιξαν τις πόρτες τους

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες πως «ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια» ανοίγουν τις πόρτες τους, για την κάλυψη αναγκών ατομικής προπόνησης και μόνο, από αθλητές σωματείων, τμημάτων αμειβομένων αθλητών και ανώνυμων αθλητικών εταιριών, ηλικίας 13 ετών και άνω. Αναφορικά με τις ανοιχτές εγκαταστάσεις, είναι προσβάσιμες πλέον για σωματεία και ομίλους τένις, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία-αναρρίχηση. Επίσης, ανοίγουν σήμερα και οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για τα αθλήματα ιστιοπλοΐας, με μέγιστο αριθμό πληρώματος σκάφους τα δύο άτομα, κωπηλασίας με μέγιστο πλήρωμα λέμβου δύο άτομα, κανόε-καγιάκ, σερφ και θαλάσσιο σκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments