Ειδήσεις

Δένδιας τηλεδιάσκεψη: Συζήτηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιορδανίας

Δένδιας τηλεδιάσκεψη: Συζήτηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιορδανίας
Δένδιας τηλεδιάσκεψη: Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης μεταξύ των αξιωματούχων θα είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ, η πανδημία του κορωνοιού, αλλά και οι δυνατότητες συνεργασίας των χωρών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει σήμερα, ‪Τετάρτη 3 Ιουνίου, σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιορδανίας. Ειδικότερα, θέμα της τηλεδιάσκεψης είναι ο συντονισμός της τριμερούς συνεργασίας σε επιμέρους τομείς, ενώ παράλληλα θα εξετασθούν διεξοδικά και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ.

Ταυτόχρονα στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν και οι εξελίξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοιού και οι δυνατότητες συνεργασίας ενόψει  της επικείμενης άρσης των περιορισμών στις αεροπορικές μετακινήσεις. Τέλος στα θέματα της τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να λείπει το πάντα σημαντικό ζήτημα του μεταναστευτικού, η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή αλλά και οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας.

Νίκος Δένδιας: Oι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει»,  σχετικά με τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ. Έτσι, ο κ. Δένδιας τονίζει πως «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και επισημαίνει πως αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ακόμη, ο κ. Δένδιας, τονίσε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας. «Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments