Διεθνή

Ερντογάν κορωνοϊός: Ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε το lockdown για το σαββατοκύριακο

Ερντογάν κορωνοϊός: Ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε το lockdown για το σαββατοκύριακο
Ερντογάν κορωνοϊός: Έπειτα από πληθώρα αντιδράσεων των πολιτών, ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε το lockdown που θα ίσχυε από αύριο.

Αν και τα κρούσματα στην Τουρκία, αυξάνονται μέρα με τη μέρα ακόμη πιο πολύ, λόγω κορωνοιού, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως μετά τις αντιδράσεις των πολιτών, αποφάσισε να ακυρώσει το lockdown που θα ίσχυε για το σαββατοκύριακο.  Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών σε χθεσινή ανακοίνωση  του είχε αναγγείλει ότι οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους σε 15 πόλεις, στο πλαίσιο αποτροπής της εξάπλωσης του ιού  στη χώρα συνεχίζοντας την τουρκική πολιτική να επιβάλλεται καθεστώς καραντίνας τα σαββατοκύριακα. Ακόμη το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών είχε εκδώσει δελτίο Τύπου διευκρινίζοντας ότι τα αρτοποιεία και ορισμένα ακόμη καταστήματα θα επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ισχύος των μέτρων περιοριστικών μέτρων. 

Ωστόσο, μέσω Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνηση έπρεπε να επιβάλει το lockdown επειδή τα καθημερινά νέα κρούσματα της Covid-19 αυξήθηκαν από περίπου 700 σε σχεδόν 1.000. «Ωστόσο οι αντιδράσεις που είχαμε από τον λαό μας, μας έκαναν να επανεκτιμήσουμε την απόφαση» και το lockdown ανακαλείται, δήλωσε ο Ερντογάν καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και υγιεινής.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στην Τουρκία είχαν μέχρι και χθες Πέμπτη οι θάνατοι υπολογίζονται σε 4.609, με τους 21 νεκρούς του τελευταίου 24ωρου ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 166.422 από τον SARS-CoV-2. Συνεπώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 167.000, μετά και τα 988 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Οι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι, πλέον, 602, ενώ αυτοί που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη είναι 265. Από την άλλη, άλλοι 926 ανέρρωσαν το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 131.778.

Να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά – Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να προκαλεί ο οποίος με κάθε τρόπο τραβά το σχοινί της ανοχής της Ελλάδας στα άκρα, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα με την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, αλλά και τους Τούρκους στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις του στη Συρία. Ο Ερντογάν για ακόμη μια φορά βρίσκεται στριμωγμένος και από την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας του, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη γείτονα χώρα δείχνουν πως χάνει τον προεδρικό θώκο. Σε ένα ακόμη παραλήρημά του, επιχειρεί να τονώσει το τουρκικό αίσθημα βάζοντας στο κάδρο την Αγιά Σοφιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη: «Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε». Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments