Ελλάδα

Μεταναστευτικό: «Πνίγονται» τα κέντρα υποδομής των νησιών – «Μπλόκο» στη δομή της Νέας Περάμου

Μεταναστευτικό: «Πνίγονται» τα κέντρα υποδομής των νησιών – «Μπλόκο» στη δομή της Νέας Περάμου
Μεταναστευτικό: Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στα νησιά με τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών να είναι υπερπλήρεις. Την ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος μπλοκάρει τη δημιουργία δομής στο πρώην στρατόπεδο της 75ΜΕ στη Νέα Πέραμο.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά, τα οποία συνεχίζουν να σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού. Λέσβος, Χίος και Σάμος αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθώς τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών “πνίγονται” από τους αιτούντες άσυλο. Το σχέδιο της αποσυμφόρησης των νησιών αυτών και η κατανομή των ανθρώπων σε όλη τη χώρα δεν έχει σημειώσει πρόοδο με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να “βράζουν”. Υπενθυμίζεται, πως στην αρχή του 2020 είχε ανακοινωθεί πως το ποσοστό των μεταναστών σε κάθε Περιφέρεια δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1% του συνολικού πληθυσμού. Κάτι που -φυσικά- δεν συμβαίνει.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) φιλοξενεί 30.959 αιτούντες άσυλο, ένα ποσοστό της τάξεως του 15,5% σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Οι Περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδα, Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού. Αντίθετα η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος αλλά και η Θεσσαλία έχουν μικρό αναλογικά πληθυσμό αιτούντων άσυλο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενούνται συνολικά 15.371 αιτούντες, το 0,8% ως ποσοστό του πληθυσμού, στην Ήπειρο 3.516 άτομα (ποσοστό 1% του πληθυσμού), στη Στερεά Ελλάδα 5.562 άτομα (ποσοστό 1%) και στην Αττική 30.628 άτομα (ποσοστό 0,8%). Η Κρήτη φιλοξενεί 905 αιτούντες άσυλο (ποσοστό 0,1% του συνόλου του πληθυσμού), η Δυτ. Ελλάδα 627 άτομα (ποσοστό 0,1%), η Πελοπόννησος 2.213 αιτούντες (0,4%) και η Θεσσαλία 3.156 αιτούντες (0,4%).

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως είναι σημαντική η μείωση των ροών στα νησιά τον Μάιο του 2020. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κατέγραψαν 91% λιγότερες αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι, ενώ σε τέσσερα νησιά (Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) δεν υπήρξε καμία άφιξη. Με αφορμή την μηνιαία αναφορά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ανέφερε: «Η αποσυμφόρηση των νησιωτικών δομών και η ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών αποτελούν βασική προτεραιότητα των δράσεων μας. Από την αρχή του έτους έχουν μεταφερθεί από τα νησιά του Αιγαίου περίπου 14.000 αιτούντες άσυλο, ενώ οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης από 38.400 την 1/1/2020 έφτασαν τους 32.247. Παράλληλα εκδόθηκαν περισσότερες από 6.000 αποφάσεις ασύλου. Τα στοιχεία για την κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια δείχνουν ότι το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο σηκώνουν ανισομερώς το βάρος του μεταναστευτικού, και μαρτυρούν ότι υπάρχει χώρος για επίδειξη εθνικής αλληλεγγύης. Με εξαίρεση τις νησιωτικές περιφέρειες του Αιγαίου, όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας, φιλοξενούν αιτούντες άσυλο έως 1% του πληθυσμού τους, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί».

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι έως το τέλος του έτους σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη αναμένεται να κλείσουν τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν περίπου 7.500 αιτούντες άσυλο, χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση για τη φιλοξενία των ατόμων που διαμένουν σε αυτά. Την Τετάρτη 3 Ιουνίου σημειώνεται πως κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) για τη λειτουργία του επιχειρησιακού γραφείου της EASO στην Ελλάδα.

Αντιδράσεις για τη δημιουργία της δομής μεταναστών στη Νέα Πέραμο:

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων δομών στην ηπειρωτική χώρα προκαλούν αντιδράσεις. Οι τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες με τις συγκεκριμένες αποφάσεις του υπουργείου κάνοντας λόγω για υποβάθμιση των περιοχών. Μάλιστα, η δημιουργία της δομής φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο της 75ΜΕ στη Νέα Πέραμο του Δήμου Μεγαρέων οδεύει προς ματαίωση. Η Εκκλησία της Ελλάδος, στην οποία ανήκει ο χώρος, μετά τις αντιδράσεις  από τους κατοίκους και των Δήμο Μεγαρέων αλλά και τις γενικότερες αντιπαραθέσεις γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα, αποφάσισε να πει “όχι” στην παραχώρηση της έκτασης.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε την Τρίτη 2 Ιουνίου αποφάσισε ομόφωνα να μην εκμισθώσει την εν λόγω έκταση. «Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, στην πρώτη Συνεδρία της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Όσον αφορά στο θέμα, το οποίο προέκυψε σχετικά με δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας μεταναστών στη Νέα Πέραμο, της περιοχής των Μεγάρων και για την «παραχώρηση εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αναλόγου χώρου για τον παραπάνω σκοπό, η Δ.Ι.Σ. υπευθύνως δηλώνει ότι ουδεμία τέτοια παραχώρηση ή ενοικίαση έγινε εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους αρμοδίους φορείς της Πολιτείας, και ότι ουδέποτε ελήφθη σχετική απόφαση προς τούτο. Επί πλέον εκφράζει την συμπαράστασή της στην δικαία αντίδραση του λαού και των κατοίκων της περιοχής για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία οφείλεται σε μη ορθές πληροφορίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση. 

Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνος έκανε παρέμβαση προς την Ιερά Σύνοδο  ώστε να μην γίνει η δομή. Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος σημειώνει: “Η Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος επειδή συμπαραστέκεται πάντοτε στις αγωνίες και στα δίκαια αιτήματα του ποιμνίου της, γι’ αυτό και τώρα τάσσεται αλληλέγγυα σε όλες τις προσπάθειες των Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών και των κατοίκων του Δήμου Μεγάρων και Νέας Περάμου, ώστε να μην εγκατασταθεί Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών σε χώρο της πρώην 75 ΜΕ, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου. Ο εν λόγω χώρος είναι ιδιοκτησία των κεντρικών οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία έχει και την όλη διαχείριση του χώρου, ενώ η Ιερά Μητρόπολη ουδεμία ανάμιξη έχει με το όλο θέμα”.

Συνάντηση του Δήμου Μεγαρέων με τον Νότη Μηταράκη:

Πριν η Ιερά Σύνοδος βάλει τέλος στα όποια σχέδια της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων του Δήμου Μεγαρέων με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. Τη Δευτέρα 1η Ιουνίου ο κ. Μηταράκης υποδέχτηκε στο γραφείο του τους τοπικούς άρχοντες προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για την κατασκευή της κλειστής ελεγχόμενης δομής 400 ατόμων. Στη συνάντηση, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δεν ακυρώνεται ενώ ως εναλλακτική λύση ζήτησε να προταθεί άλλος χώρος. Ο Δήμαρχος Μεγάρων, Γρηγόρης Σταμούλης, τόνισε στον υπουργό πως η πρώην 75ΜΕ στη Νέα Πέραμο που ανήκει στην Εκκλησία δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για τη δημιουργία της δομής καθώς σε απόσταση «αναπνοής» βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αποθηκών πετρελαίου, το Κέντρο Ειδικών Καταδρομών, οι αποθήκες πυρομαχικών και ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου ενώ πολύ κοντά υπάρχει οικισμός με Ρομά και κυρίως περιοχή που υπάρχουν πολλές κατοικίες μονίμων κατοίκων. «Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα. Παρά τα όσα υποστηρίξαμε ο υπουργός δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Θα το παλέψουμε όμως όλοι ενωμένοι και τελικά θα δικαιωθούμε. Σας δηλώνω όμως ότι εμείς διαφωνούμε κάθετα με τη δομή και θα κάνουμε αυτό, που έκανε πρόσφατα και η Ελλάδα στον Έβρο. Θα οχυρωθούμε και δεν θα περάσει ούτε ένας μετανάστης στο Δήμο Μεγαρέων» τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σταμούλης.

Τα πράγματα εν τέλει είχαν αίσιο τέλος. Το ακίνητο δεν παραχωρείται και η δομή ακυρώνεται. Ωστόσο, στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου στη Νέα Πέραμο ο Δήμαρχος τόνισε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και πως ο Δήμος Μεγαρέων παραμένει σε επιφυλακή. “Κερδίσαμε την πρώτη μάχη. Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται, δεν έχει τελειώσει. Θα παλέψουμε για το Δήμος μας, ο οποίος έχει πολλά δεινά. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμούλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλου, ο οποίος ήταν κάθετος με τη δημιουργία της δομής, με τις παρεμβάσεις του να είναι καίριες για την έκβαση της υπόθεσης. «Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου βάζει οριστικό τέλος στην υπόθεση της δομής μεταναστών στην Νέα Πέραμο. Στη συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών Μεγαρέων Γιώργο Μπερδελή και Κλεάνθη Βαρελά, ενημερωθήκαμε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν παραχωρεί το ακίνητο του πρώην στρατοπέδου 75ΜΕ, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τον οποίο ευχαριστώ προσωπικά για την εισήγησή του προς την Ιερά Σύνοδο και τη θετική εξέλιξη για τον τόπο μας. Με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για μη παραχώρηση του ακινήτου του πρώην στρατοπέδου στην Ν. Πέραμο, μπαίνει «μπλοκ» σε κάθε σενάριο για δομή μεταναστών στην περιοχή, ελλείψει άλλων ανάλογων εκτάσεων. Η Δυτική Αττική δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Διεκδικώ προσωπικά, με κάθε κόστος, στην πράξη, ένα καλύτερο αύριο για όλους μας» ανέφερε από την μεριά του ο κ. Κοσμόπουλος. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments