Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Τι ανακοινώνει για την νέα αύξηση των κρουσμάτων

ΕΟΔΥ: Τι ανακοινώνει για την νέα αύξηση των κρουσμάτων
ΕΟΔΥ: Προβληματισμός υπάρχει μετά την έντονη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα. Τι αποφασίστηκε μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα περιμένουν με αγωνία οι πολίτες, μετά  την επιβεβαίωση 97 νέων κρουσμάτων και την επαναφορά της καθημερινής γραπτής ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ. Πρόκειται, ειδικότερα, για τα 30 κρούσματα, τα οποία εισήλθαν στη χώρα από το εξωτερικό, καθώς και για ακόμη 29 κρούσματα, τα οποία αφορούν την περιοχή της Ξάνθης. Τα υπόλοιπα είναι αδιευκρίνιστης προέλευσης.

Ξεκινούν μαζικοί μοριακοί έλεγχοι στην Ξάνθη – Προβληματισμός για τα συνεχή κρούσματα

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Τρίτης έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργείου Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, καθώς και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί εν όψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα. «Γι’ αυτό τον λόγο θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Ξανά οι ημερήσιες ενημερώσεις

Στο μεταξύ, η ηγεσία του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε την επαναφορά των ημερήσιων γραπτών ενημερώσεων για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου, η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιούνταν σε εβδομαδιαία βάση.

Τοπικά lockdown

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε «ανοικτό» το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown, με στόχο την αντιμετώπιση εξάρσεων του κορωνοϊού. «Εκείνο που κοιτάμε είναι να υπάρχει γρήγορη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, απομόνωση των περιοχών όπου υπάρχει έξαρση, και να καταγράφουμε όσο γίνεται περισσότερο τους τουρίστες» δήλωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Τόνισε δε, ότι μία ακόμη λύση θα ήταν η επιβολή έκτακτων μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπου υπάρχει «πολύ μεγάλη έξαρση κρουσμάτων».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας επισήμανε τα εξής:

«Εάν ένα νησί ή μία δομή θεωρηθούν μολυσμένα, άπαντες θα μπουν σε καραντίνα. Ευελπιστώ ότι αυτό θα είναι ένα κακό σενάριο, δεν θέλω να υπάρχει πανικός. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τον ιό».

Ανησυχία για την Ξάνθη

Όσον αφορά την περίπτωση της Ξάνθης, οι ειδικοί θεωρούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται εν μέρει στο Ραμαζάνι και τα περιστατικά συγχρωτισμού. Από την πλευρά του, ο ΕΟΔΥ έχει ήδη διενεργήσει περισσότερα από 3.000 τεστ ελέγχου στον τοπικό πληθυσμό, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας. Κι αυτό, διότι η Ξάνθη αποτελεί έναν από τους πλέον βεβαρημένους επιδημιολογικά νομούς της Ελλάδας, με πάνω από 110 κρούσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments