Οικονομία

Πρόεδρος Eurogroup: “Βρισκόμαστε σε ύφεση” – Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο και για την ελληνική οικονομία

Πρόεδρος Eurogroup: “Βρισκόμαστε σε ύφεση” – Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο και για την ελληνική οικονομία
Πρόεδρος Eurogroup: O Μάριο Σεντένο είπε ότι πρόκειται για δύσκολη περίοδο και για την ελληνική οικονομία, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την ίδια ευελιξία όπως και τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο κατέδειξε την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτική δράση η οποία θα στηρίξει την ανάκαμψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όσον αφορά την Ελλάδα ο Μάριο Σεντένο είπε ότι πρόκειται για δύσκολη περίοδο και για την ελληνική οικονομία, εξαίροντας ωστόσο την αποφασιστική και κατάλληλη απάντηση των ελληνικών αρχών. Ωστόσο, σε ερώτηση που απάντησε τόσο ο Μάριο Σεντένο όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι είπαν ότι «η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την ίδια ευελιξία όπως και τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης».

Τι είπε ο Μάριο Σεντένο για Κύπρο και Ισπανία

Σχετικά με την Ισπανία και την Κύπρο, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι “κατανοούμε πλήρως πως αυτοί είναι πολύ δύσκολοι καιροί, αλλά εκφράσαμε τα συγχαρητήριά μας και τις δύο χώρες για την αντίδρασή τους στην πανδημία και είμαι βέβαιος ότι τα μέτρα που αποφάσισαν οι αρχές αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια θα τις βοηθήσουν να αντέξουν στο σημερινό σοκ”. Παράλληλα, ο Μάριο Σεντένο ενημέρωσε επισήμως τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup λέγοντας ότι «όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος».

Εκταμιεύονται 748 εκατομμύρια ευρώ προς την Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν, στο χθεσινό Eurogroup, την παροχή των 748 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτά τα χρήματα προέρχονται κυρίως από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν από το Ευρωσύστημα στο πλαίσιο του προγράμματος SMP και της ANFA. Να τονίσουμε ότι η αποδέσμευση των πόρων, που απαιτεί κοινοβουλευτική κύρωση σε ορισμένα κράτη-μέλη, έρχεται σε συνέχεια της 6ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, στην οποία αναφερόταν ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορωνοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, συνεχίζει να εφαρμόζει το συνεκτικό, δυναμικό, αποτελεσματικό και εμπροσθοβαρές σχέδιό της. Το οποίο, με την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν, θα επιτρέψει την υπέρβαση των σημερινών δυσκολιών με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, και τη διαμόρφωση στέρεων βάσεων για το μέλλον της οικονομίας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία ετέθη η νέα θετική Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για τη χώρα και αποφασίστηκε η εκταμίευση του τρίτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ (από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments