Πολιτική

Νίκος Δένδιας για Τουρκία: Η παραβατική συμπεριφορά τη φέρνει αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νίκος Δένδιας για Τουρκία: Η παραβατική συμπεριφορά τη φέρνει αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Νίκος Δένδιας για Τουρκία: Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα τονίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά την φέρνει αντιμέτωπη όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Τουρκία επιμένει να προκαλεί, αμφισβητώντας, λόγω και έργω, την εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα iEidiseis, ενώ τονίζει: «Η παραβατική της συμπεριφορά τη φέρνει, κατ’ επέκταση, αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, επιθυμεί ακόμη να ενταχθεί».

«Ελπίζω ότι σύντομα η Τουρκία θα αποδεχθεί τη σύγχρονη πραγματικότητα που το Διεθνές Δίκαιο επιτάσσει και θα αντιληφθεί ότι οι παραβατικές συμπεριφορές την απομακρύνουν και την αποκλείουν από τις επωφελείς συνεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών. «Συνεργασίες οι οποίες προάγουν τη σταθερότητα και την ευημερία, αντί του αναθεωρητισμού και της διπλωματίας των κανονιοφόρων». Όπως επισημαίνει άλλωστε, «η γεωγραφία έχει «καταδικάσει» την Ελλάδα και την Τουρκία να συνυπάρχουν στην κοινή γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου».

«Φιλειρηνική χώρα η Ελλάδα»

Η Ελλάδα, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, είναι χώρα διαχρονικά φιλειρηνική και με μία σταθερή εξωτερική πολιτική που δεν διαπνέεται από τάσεις αναθεωρητισμού και «θα επιθυμούσε να γειτνιάζει με χώρες ευημερούσες που μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές και πανανθρώπινες αξίες στις διεθνείς τους σχέσεις».

Αναφέρει δε, πως οι δυο χώρες μας «θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης δύο διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων, λειτουργώντας ως πρωτοπόροι στην διαχρονικά ταραγμένη περιοχή», όμως απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας.

Θυμίζουμε ότι τον τελευταίο καιρό η Τουρκία έχει δεχτεί αυστηρές παρατηρήσεις για τη στάση της. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα καμώματα των γειτόνων έχουν περάσει μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τουλάχιστον δυο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το Στέιτ Ντιπάρμεντ έχει τονίσει σε αυστηρό ύφος ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επιθυμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει στην Αγιά Σοφιά από πολιτιστικό μνημείο σε τζαμί. Όλα αυτά σε μια εποχή που ο Τούρκος Πρόεδρος βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει και την Τουρκική οικονομία να έχει φτάσει στα τάρταρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments