Οικονομία

Φέτα: Προσφυγή της Ελλάδας κατά της Δανίας

Φέτα: Προσφυγή της Ελλάδας κατά της Δανίας
Φέτα: Η Δανία παραβιάζει μία σειρά άρθρων του ενωσιακού δικαίου, καθώς επιτρέπει σε Δανούς παραγωγούς να παράγουν και να πωλούν απομιμήσεις φέτας.

Η Ελλάδα ενεργοποίησε την προσφυγή της ΕΕ κατά της Δανίας για παραβίαση του ΠΟΠ και πηγαίνει την ευρωπαϊκή χώρα στο δικαστήριο για τις απομιμήσεις φέτας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, η χώρα μας υπέγραψε πληρεξούσιο για να ενεργοποιηθεί η προσφυγή της Κομισιόν κατά της Δανίας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για παραβίαση του κανονισμού ΠΟΠ.

Η Κομισιόν είχε στείλει προειδοποιητική επιστολή στη Δανία από το 2018

«Η προστασία των ΠΟΠ προϊόντων της πατρίδας μας αποτελεί απαρέγκλιτη δέσμευση της κυβέρνησης μας», δήλωσε ο κος Βορίδης υπογραμμίζοντας «θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων παραγωγών τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα σφετερίζεται την ονομασία ενός εκ των πλέον εμβληματικών προϊόντων μας, της Φέτας, αλλά και των ελληνικών προϊόντων εν γένει».

Και να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2018 η Κομισιόν είχε στείλει προειδοποιητική επιστολή στη Δανία η οποία αρνείται να συμμορφωθεί! Σύμφωνα με όσα τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ, «η Δανία αρνείται να συμμορφωθεί με την υφιστάμενη νομοθεσία της Ένωσης και παραβιάζει μία σειρά άρθρων του ενωσιακού δικαίου, καθώς επιτρέπει σε Δανούς παραγωγούς να παράγουν και να πωλούν απομιμήσεις φέτας, καθώς και τη χρήση της ονομασίας ”φέτα” ενάντια στον Κανονισμό και παραλείπει να αποτρέψει την εξαγωγή απομιμήσεων τυριών από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρίτες χώρες».

Η Δανία δεν διευθέτησε το ζήτημα παρά τις προειδοποιήσεις

Έτσι, λοιπόν, η Κομισιόν καλούσε τις Αρχές της χώρας να εμποδίσουν εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα να συνεχίσουν αυτή την πρακτική. Και δεδομένου, ωστόσο, ότι η Δανία δεν διευθέτησε το ζήτημα, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ. «Με την παράλειψή της αυτή, η Δανία παραβίασε τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών – μελών (άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση)», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ.

Σημειώνεται ότι σε επίσημη ανακοίνωση που είχε δημοσιευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Νοέμβριο του 2019, τονίζονταν πως «η πρακτική αυτή συνιστά άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχεται από την καταχώριση ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), παραβίαση που οι δανικές αρχές δεν απέτρεψαν ούτε επέβαλαν να διακοπεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments