Τεχνολογία

Ανακαλείται γνωστό κινητό από την ελληνική αγορά λόγω μεγάλης ακτινοβολίας

Ανακαλείται γνωστό κινητό από την ελληνική αγορά λόγω μεγάλης ακτινοβολίας
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έβγαλε σχετική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο.

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε δημοσιεύσει στο pagenews.gr τη λίστα με τα κινητά που εκπέμπουν την μεγαλύτερη ακτινοβολία για το 2020. Η λίστα αυτή δημιουργήθηκε μετά από έρευνα σε smartphones και σύμφωνα με το ξένο δημοσίευμα  το smartphone που έρχεται πρώτο σε εκπομπή ακτινοβολίας είναι το One plus 7T του κινέζικου ομίλου με 1,4 watt ενώ στη δεύτερη θέση είναι επίσης της εταιρείας One Plus, το κινητό τηλέφωνο One Plus 7t Pro με 1,394 watt. Με ανακοίνωσή της τώρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η γνωστή σε όλους μας ΕΕΤΤ ενημερώνει τους καταναλωτές πως το smartphone LEAGOO S8 ανακαλείται και αποσύρεται από την αγορά μετά από έλεγχο για την υπερβολή εκπομπή ακτινοβολίας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΕΕΤΤ αναφέρει ότι: “Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ενημερώνει τους καταναλωτές για τα μέτρα απαγόρευσης διαθεσιμότητας στην αγορά, απόσυρσης και ανάκλησης του προϊόντος LEAGOO S8 (έξυπνο κινητό τηλέφωνο). Να σημειωθεί πως η ανάκληση του προϊόντος γίνεται με βάση τον έλεγχο που διενήργησε ο γαλλικός Εθνικός Οργανισμός Συχνοτήτων (ANFR) στο πλαίσιο εποπτείας της αγοράς ραδιοεξοπλισμού (βλ. Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/53/ΕΕ, που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη με το Π.Δ. 98/2017).

Σημειώνεται ότι η επιβολή των ως άνω μέτρων θεωρείται δικαιολογημένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφαρμόζεται αμελλητί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της ενωσιακής διαδικασίας προστασίας και διασφάλισης της υγείας και ασφάλειας των πολιτών. Το εν λόγω κινητό τηλέφωνο LEAGOO S8, το οποίο διατίθεται στην αγορά από την εταιρεία LEAGOO Intelligence Co., Ltd., μετά από μετρήσεις διαπιστευμένου εργαστηρίου για λογαριασμό της γαλλικής Αρχής, βρέθηκε ότι δεν συμμορφώνεται με την απαίτηση του άρθρου 3.1.α της ως άνω Οδηγίας.

Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις της ANFR αποκάλυψαν τιμές που υπερβαίνουν το εγκεκριμένο ρυθμιστικό όριο του Ρυθμού Ειδικής Απορρόφησης (SAR) κορμού των 2W/kg, καθώς το SAR του τηλεφώνου LEAGOO S8 έχει μετρηθεί στα 2,39 W/Kg. Η ΕΕΤΤ καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να επικοινωνήσουν με τον προμηθευτή τους για να μάθουν τους όρους επιστροφής του”.

Τι είναι το SAR

Να εξηγήσουμε ότι SAR ονομάζεται ο ρυθμός ειδικής απορρόφησης ακτινοβολίας και ραδιοσυχνοτήτων από το ανθρώπινο σώμα. Είναι δηλαδή η ενέργεια που απορροφάται μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο από ορισμένη μάζα ανθρώπινου ιστού.  Εκτεταμένη χρήση του μεγέθους γίνεται στα κινητά τηλέφωνα και οι κατασκευαστές αναγράφουν τον αντίστοιχο ρυθμό ειδικής απορρόφησης στο συνοδευτικό εγχειρίδιο για τις συσκευές που παράγουν. Ο ρυθμός ειδικής απορρόφησης μετριέται πλέον με καθιερωμένη μέθοδο για τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο η οποία προκύπτει από οδηγίες διεθνών οργανισμών. Πολλές φορές οι οδηγίες υιοθετούνται από κράτη και περιλαμβάνονται στη νομοθεσία των κρατών αυτών. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση το όριο που υιοθετείται για τις συσκευές είναι στα 2 W/kg που περιλαμβάνεται σε όγκο που αντιστοιχεί σε 10 γραμμάρια ιστού, ενώ στις ΗΠΑ το όριο βρίσκεται στο 1,6 W/kg ανά 1 γραμμάριο ιστού.

Για τον γενικό πληθυσμό, όπου δε συμπεριλαμβάνεται η χρήση κινητών τηλεφώνων ή η εργασία σε χώρους όπου υπάρχει ακτινοβολία, το όριο βρίσκεται στα 0,08 W/kg που αντιστοιχεί σε μια μέση τιμή που απευθύνεται στο σύνολο του χώρου και σε καθορισμένο από τα πρότυπα και τις οδηγίες χρονικό διάστημα (το οποίο διαφέρει ανά πρότυπο). Σημειώνεται ότι στα 4 W/kg (διπλάσιο από την οδηγία για την ΕΕ) βρίσκεται το κατώφλι όπου εμφανίζονται στον άνθρωπο βιολογικά φαινόμενα που οφείλονται σε αύξηση της θερμοκρασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments