Διεθνή

Σεισμός Μεξικό: Η επόμενη μέρα – Πέντε οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες

Σεισμός Μεξικό: Η επόμενη μέρα – Πέντε οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες είναι οι μετασεισμοί που καταγράφουν οι σεισμογράφοι έπειτα από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση που έγινε χθες.

Στους πέντε ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό των 7,4 Ρίχτερ στο Μεξικό. Οι θάνατοι αναφέρθηκαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, στην πολιτεία Οαχάκα, ορεινή περιοχή γνωστή για τον καφέ της, το μεσκάλ και τα δείγματα αρχιτεκτονικής της περιόδου των ισπανών αποικιοκρατών.

Κτήρια σείστηκαν στην κεντρική πόλη του Μεξικού, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια τους, τρέχοντας στους δρόμους. Εν τω μεταξύ, δεκάδες είναι οι μετασεισμοί που καταγράφουν οι σεισμογράφοι, έπειτα από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση. Από τις 6 το πρωί, τοπική ώρα έχουν καταγραφεί τρεις μετασεισμοί 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενω ακολούθησαν 4,4 Ρίχτερ και 4,3 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά τις 10:30.

Πτώσεις βράχων απέκλεισαν ορεινούς δρόμους ανάμεσα στην ομώνυμη πρωτεύουσα της πολιτείας και τις ακτές. Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη μπορέσει να φθάσουν σε όλα τα χωριά όπου έχουν αναφερθεί ζημιές, γεγονός που εγείρει φόβους πως τα θύματα ενδέχεται να αποδειχθούν πολύ περισσότερα.

Πολιτειακός αξιωματούχος εξήγησε πως σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην κοινότητα Σάντα Καταρίνα Σαναγκία, κοντά στο επίκεντρο, όπου ο σεισμός προκάλεσε καταρρεύσεις σπιτιών και ολόκληρων κομματιών από πλαγιές βουνών, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν κάτοικοι. Οι αρχές λαμβάνουν μηνύματα από κινητά τηλέφωνα ανθρώπων που ζητούν βοήθεια, τόνισε ο αξιωματούχος.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν αναρτηθεί από χθες βίντεο που μαρτυρούν το μέγεθος της δόνησης. Η δόνηση έγινε αισθητή έως το Μέξικο Σίτι, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, οδηγώντας εκατοντάδες ανθρώπους να βγουν στους δρόμους. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων δεν υπάρχουν ζημιές ή θύματα στην πρωτεύουσα. Το 2017 ισχυρή δόνηση 7,1 Ρίχτερ με επίκεντρο το κεντρικό Μεξικό είχε ως αποτέλσμα να χάσουν τη ζωή τους 355 άνθρωποι στην πρωτεύουσα της χώρας και τις γύρω επαρχίες. Το Μεξικό είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη, καθώς βρίσκεται στη συμβολή τριών τεκτονικών πλακών.

Συγκλονίζουν αυτόπτες μάρτυρες

«Δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε… οι δρόμοι ήταν σαν τσίχλα», είπε ο Μιγκέλ Καντελαρία στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. O 30χρονος εργαζόταν όταν η γη άρχισε να τρέμει. Όπως συμπλήρωσε, άρχισε να τρέχει έξω μαζί με συγγενικά του πρόσωπα, ωστόσο αναγκάστηκαν να σταματήσουν καθώς ο δρόμος και τα πεζοδρόμια έτρεμαν από την δόνηση. Ο ίδιος έκανε λόγο για γείτονες που ούρλιαζαν από τον τρόμο, ενώ ορισμένοι προειδοποιούσαν τους άλλους να απομακρυνθούν από τις κολώνες της ΔΕΗ, που σείονταν δίχως σταματημό, όπως φαίνεται και σε χαρακτηριστικά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει. Ο Αλμπέρτο Ιμπάνες, ένας φωτογράφος στην πόλη Οαχάκα, δήλωσε στο Reuters ότι ο σεισμός δημιούργησε ρωγμές σε έναν εσωτερικό τοίχο στο διαμέρισμά του και έριξε βιβλία και βάζα από τα ράφια. «Όλοι βγήκαν στους δρόμους, ήταν πραγματικά ισχυρός», είπε ο Ιμπάνες.

Ο σεισμός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ευρωμεσογεικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε σε χερσαία περιοχή και εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα της Σάντα Μαρία Χαντάνι του Μεξικό. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και σημειώθηκε στις 10:29 (τοπική ώρα – 18:29 ώρα Ελλάδος). Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή μέχρι και στην πρωτεύουσα του Μεξικό, η οποία βρίσκεται 200 χιλιόμετρα μακριά από τον επίκεντρό της. Σύμφωνα με το CNNi, ο σεισμός έγινε, επίσης, αισθητός στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδρόρ.

Κτήρια σείονται όπως και οι στύλοι της ΔΕΗ, ο εκατοντάδες κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους για να προστατευθούν, ενώ ορισμένοι – πιο ψύχραιμοι – καταγράφουν τις εικόνες με τα κινητά τους τηλέφωνα. «Ω Θέε μου, είναι τρομερό», ακούγεται να λέει μία γυναίκα, η οποία δεν μπορεί να πιστέψει το πώςκινούνται οι στύλοι τριγύρω της. Παράλληλα, σε βίντεο φαίνεται πως ορισμένα κτήρια – κυρίως παλαιά – έχουν υποστεί υλικές ζημιές.

Όπως γίνεται γνωστό από το Associated Press, οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση ενός νοσοκομείου.

Οι σεισμοί μεγέθους άνω των 7 βαθμών θεωρούνται ισχυροί και μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες, βαριές ζημιές. Ένας σεισμός μεγέθους 7,1 που έπληξε το κεντρικό Μεξικό το 2017 σκότωσε 355 ανθρώπους στην πρωτεύουσα και τις γύρω πολιτείες. Το Μεξικό είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1985, ένας σεισμός μεγέθους 8,1 έπληξε την πρωτεύουσα του Μεξικού, σκοτώνοντας περισσότερους από 10.000 ανθρώπους και καταστρέφοντας εκατοντάδες κτίρια. Ο σεισμός αυτός, του οποίου το επίκεντρο βρισκόταν στις ακτές του Ειρηνικού, θεωρείται ένας από τους πιο καταστροφικούς στην ιστορία της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments