Πολιτική

Μιωνής Παππάς: Προκαταρκτική εξέταση για το ηχητικό με τη συνομιλία

Μιωνής Παππάς: Προκαταρκτική εξέταση για το ηχητικό με τη συνομιλία
Μιωνής Παππάς: Διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το ηχητικό από τη συνομιλία του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή που διαβιβάστηκε από Προανακριτική της Βουλής.

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης για το ηχητικό με τη συνομιλία των Σάμπυ Μιωνή και Νίκου Παππά που διαβιβάστηκε από Προανακριτική της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες όσα ακούγεται να λέει ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δεν είναι αντίστοιχα με όσα κατέθεσε στην Προανακριτική της Βουλής.

Είναι νόμιμο ή παράνομο το ηχητικό με τη συνομιλία του πρώην υπουργού με τον επιχειρηματία;

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε την προκαταρκτική καθώς έχει στα «χέρια« της τον φάκελο με τα στοιχεία στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το USB με την επίμαχη συνομιλία του πρώην υπουργού Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα.

Επίσης, έχει στη διάθεσή της και τα πρακτικά των καταθέσεων των κυρίων Παππά και Παπαγγελόπουλου. Για αυτό, ανατέθηκε σε εισαγγελέα η έρευνα για την ηχογραφημένη συνομιλία προκειμένου να ελεγχθεί εάν είναι νόμιμο ή παράνομο το υλικό, κάτι στο οποίο κρίσιμο ρόλο θα παίξει το εάν η συνομιλία ήταν δημόσια ή ιδιωτική. Έτσι, δεν αποκλείεται να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη για τη γνησιότητά του.

Πού αποσκοπεί η προκαταρκτική εξέταση;

Η υπόθεση χρεώθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών προκειμένου να ελεγχθεί σύμφωνα με πληροφορίες η νομιμότητα του ηχητικού υλικού ενώ δεν αποκλείεται να διαταχθεί και πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί η γνησιότητά του. Επίσης, θα εξεταστούν νομικά θέματα που προκύπτουν και αφορούν στον τόπο καταγραφής της συνομιλίας καθώς φέρεται να έγινε Κύπρο, μέρος όπου η πράξη διέπεται από άλλο δίκαιο και αν νομιμοποιείται η χρήση της με τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο σχετικό άρθρο 14 νόμου 4637/2019 που αφορά χρήση αποδεικτικού μέσου όταν καταγγέλλεται κακούργημα σχετικό με οικονομικό ή έγκλημα διαφθοράς.

Να σημειωθεί πως η διαβίβαση του υλικού από την ειδική επιτροπή της Βουλής έγινε σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις».

Τι δηλώνει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για τους διαλόγους Μιωνή – Παππά;

Για τους διαλόγους Μιωνή – Παππά μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κάνοντας λόγο για προσπάθεια διαστρέβλωσης και παραποίησης της αλήθειας. «Ανέλυσα το κείμενο που μου δόθηκε. Οι διάλογοι των Μιωνή – Παππά με αθωώνουν πλήρως», σχολίασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, από σήμερα (Τετάρτη 24 Ιουνίου) το πρωί ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος συνεχίζει για πέμπτη ημέρα την κατάθεσή του στην Επιτροπή και όπως λέει ο ίδιος θα ανατρέψει τις εις βάρος του κατηγορίες. Και υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή πρέπει να έχει ολοκληρώσει έως τις 30 Ιουνίου τις εργασίες ώστε μέχρι τις 15 Ιουλίου να έχει συνεδριάσει η ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή ή όχι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments