Ελλάδα

Μάτι φωτιά: Διώξεις για κακουργήματα ζητά ο ανακριτής

Μάτι φωτιά: Διώξεις για κακουργήματα ζητά ο ανακριτής
Μάτι φωτιά: Τον Ιούλιο συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Ο ανακριτής ζητά να παραπεμφθούν για κακουργήματα υπάλληλοι των Αρχών.

Τον Ιούλιο συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία με την πυρκαγιά στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένοι υπάλληλοι των Αρχών να παραπεμφθούν για κακουργήματα κι όχι για πλημμελήματα. Μέχρι σήμερα το κατηγορητήριο απαρτίζεται από αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και μπορεί να διευρυνθεί με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα με την κατηγορία της έκθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής που χειρίζεται την ογκωδέστατη δικογραφία και διενεργεί την ανάκριση, Αναστάσιος Μαρνέρης, ήδη έχει ζητήσει επικαλούμενος νεότερα στοιχεία διεύρυνση του κατηγορητηρίου για αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα και, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ανακριτής επικαλείται νεότερα στοιχεία που έχει συλλέξει και έχει υποβάλει ήδη στην εισαγγελία αίτημα να προχωρήσει στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για το κακούργημα της έκθεσης.

Το αίτημα για άσκηση συμπληρωματικής κακουργηματικής δίωξης, φέρεται να αφορά σε υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο κ. Μαρνιέρης είχε πραγματοποιήσει εφόδους στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής και σε άλλες υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού και επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Κατά τη διάρκεια αυτών των εφόδων φέρεται να συγκέντρωσε κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση που συγκλόνισε όλη τη χώρα. Μέχρι τώρα, πάντως, το ανακριτικό αίτημα εξετάζεται από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι διώξεις που έχουν ασκηθεί για το Μάτι από την εισαγγελία είναι σε βαθμό πλημμελήματος και στρέφονται, ανάμεσα σε άλλους, κατά της Ρένας Δούρου, του Ηλία Ψινάκη, του Ευάγγελου Μπουρνούς, πρώην στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, κ.ά.

Η τραγωδία στο Μάτι

Στις 23 Ιουλίου 2018 δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αττική, η πρώτη στην Κινέττα και η δεύτερη κοντά στο Νταού Πεντέλης. Στη δεύτερη περίπτωση η πυρκαγιά επεκτάθηκε και πέρασε μέσα από τους οικισμούς Νέος Βουτζάς και Μάτι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 102 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Από τις δύο πυρκαγιές καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έπαθαν ζημιές χιλιάδες σπίτια ενώ κάηκαν και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Η πυρκαγιά στην Κινέττα φέρεται να ξεκίνησε από καλώδια σε κολώνα της ΔΕΗ, ενώ την πυρκαγιά στο Μάτι φέρεται να προκάλεσε ένας 65χρονος που έβαλε φωτιά για να κάψει κλαδιά. Εναντίον του, η Εισαγγελία Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη, τον Μάρτιο του 2019, για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή, ενώ για το δεύτερο και τρίτο αδίκημα ασκήθηκε ποινική δίωξη και κατά άλλων 19 ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι ο τότε αρχηγός και ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειάρχης Αττικής και δήμαρχοι της περιοχής.

H πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά και το Μάτι είναι η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν σκοτώσει 180 άτομα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments