Κόσμος

Στόουνχεντζ: Σημαντική νεολιθική δομή ανακαλύφθηκε στη Βρετανία

Στόουνχεντζ: Σημαντική νεολιθική δομή ανακαλύφθηκε στη Βρετανία
Στόουνχεντζ: Σημαντικά νεολιθικά ευρήματα ήρθαν στο φως στη Βρετανία κάνοντας τους αρχαιολόγους να λένε πως ίσως ρίξουν φως στο μυστήριο του «Στόουνχεντζ».
Στόουνχεντζ: Σημαντικά νεολιθικά ευρήματα ήρθαν στο φως στη Βρετανία κάνοντας τους αρχαιολόγους να λένε πως ίσως ρίξουν φως στο μυστήριο του «Στόουνχεντζ».

Σημαντική νεολιθική δομή ανακαλύφθηκε κοντά στο «Στόουνχεντζ» της Βρετανίας . Πρόκειται για είκοσι ή περισσότερα φρεάτια με διάμετρο άνω των δέκα μέτρων και βάθους πέντε μέτρων, που όλα μαζί σχηματίζουν κύκλο διαμέτρου δύο χιλιομέτρων και βρίσκονται σε απόσταση 3,2 χιλιομέτρων από το «Στόουνχεντζ». Για πολλούς αυτή η ανακάλυψη ίσως να δώσει απάντηση στο μυστήριο του «Στόουνχεντζ», ή μάλλον στα μυστήρια που περιβάλλουν το «Στόουνχεντζ».

Τα πηγάδια αυτά σχηματίζουν κύκλο γύρω από τον περίβολο του οικισμού του Ντέρινγκτον Γουόλς και του Γούντχεντζ. Η εκσκαφή τους έγινε πριν από 4.500 χρόνια περίπου, την εποχή της ανέγερσης του Ντέρινγκτον Γουόλς. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο κύκλος αυτός των πηγαδιών είναι ενδεχομένως το όριο μίας ιερής ζώνης της νεολιθικής εποχής, που συνδέεται με την εμφάνιση των πρώτων γεωργών στην Βρετανία και την ανέγερση επιβλητικών λατρευτικών δομών.

«Ωστόσο, καμία προϊστορική δομή στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ορίζει μία τόσο εκτεταμένη περιοχή, όπως ο κύκλος των πηγαδιών του Ντέρινγκτον, και αυτή η δομή είναι μέχρι σήμερα μοναδική», αναφέρεται στην ανακοίνωση των αρχαιολόγων.

Η ανακάλυψη αλλάζει την οπτική για τον προϊστορικό άνθρωπο

Για τον Ρίτσαρντ Μπέιτς (Richard Bates) της σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του St Andrews, η ανακάλυψη αυτή «μας δίνει μία εικόνα του παρελθόντος που δείχνει μία κοινωνία πολύ πιο πολύπλοκη από αυτήν που θα μπορούσαμε ποτέ να φαντασθούμε». «Προδήλως εξελιγμένες πρακτικές δείχνουν ότι οι άνθρωποι βρίσκονταν σε αρμονία με τα φυσικά φαινόμενα σε τέτοιο βαθμό που μόλις μπορούμε να συλλάβουμε στον σύγχρονο κόσμο όπου ζούμε», δηλώνει ο Νικ Σνάσαλ (Nick Snashall) αρχαιολόγος του Νational Trust, που διαχειρίζεται το μνημείο του Στόουνχεντζ.

Θα λυθεί το μυστήριο του Στόουνχεντζ;

«Ως ο τόπος όπου οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ κατοικούσαν, το Ντέρινγκτον Γουόλς αποτελεί κλειδί για την ερμηνεία της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Στόουνχεντζ». Η ανακάλυψη έγινε χωρίς ανασκαφές, με την χρήση τεχνολογίας εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο ακριβής και εξελιγμένος τρόπος με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί τα πηγάδια δείχνει ότι οι κάτοικοι της Βρετανίας στη νεολιθική εποχή χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα υπολογισμού, σχεδιασμού και χάραξης σε μεγάλες αποστάσεις.

Δείτε το βίντεο

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments