Ελλάδα

Κατασχέθηκαν μάσκες: 70.000 χειρουργικές μάσκες κατασχέθηκαν στην Αττική γιατί δεν είχαν δηλωθεί

Κατασχέθηκαν μάσκες: 70.000 χειρουργικές μάσκες κατασχέθηκαν στην Αττική γιατί δεν είχαν δηλωθεί
Κατασχέθηκαν μάσκες: Το ποσό από τις χειρουργικές μάσκες που κατασχέθηκαν ξεπερνά τα 19.000 ευρώ.

Σε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποίησε στην Αττική το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παραεμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κατασχέθηκαν σε επιχείρηση εισαγωγής και εμπορίας, 70.000 τεμάχια χειρουργικών μασκών συνολικής αξίας 19.950 ευρώ.

Η κατάσχεση έγινε διότι δεν είχαν δηλωθεί οι χειρουργικές μάσκες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία παρακολουθούνται τα αποθέματα της χώρας σε υγειονομικό υλικό και στην οποία είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες να δηλώνουν τα αποθέματά τους.

Ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους

Τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους που υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε επικαιροποιημένες οδηγίες προς τις κυβερνήσεις. Ο ΠΟΥ συνιστά υφασμάτινες μάσκες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ωστόσο σημειώνει ότι δεν πρέπει να δίνουν την ψευδή αίσθηση πλήρους προστασίας.

Στις νέες αυτές οδηγίες, αφορμή για τις οποίες στάθηκαν ορισμένες μελέτες που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι μάσκες είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού και δεν θα πρέπει να δίνουν την ψευδή αίσθηση της πλήρους προστασίας. «Συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκα. Και συγκεκριμένα, υφασμάτινη μάσκα, δηλαδή, όχι ιατρικού τύπου», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η χρήση της μάσκας συνιστάται κυρίως στα μέσα μεταφοράς, στα καταστήματα ή σε άλλους κλειστούς ή πολυσύχναστους χώρους, πρόσθεσε. Μολονότι ορισμένες χώρες συστήνουν ή καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από υγιείς ανθρώπους σε δημόσιους χώρους, ο ΠΟΥ μέχρι τώρα έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις που να συνηγορούν υπέρ ή κατά. Πρότεινε όμως να φορούν ιατρικές μάσκες οι ασθενείς και οι φροντιστές τους.

Τί λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη χρήση της μάσκας

Κορονοϊός μετάδοση ΠΟΥ:  Ο δρ. Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος για την πανδημία, δήλωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αλλά άνοιξε την πόρτα στην ευρύτερη χρήση αυτοσχέδιων μασκών ή άλλων προστατευτικών για το στόμα, ως μέσο για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να μεταφέρεται με τον αέρα ο ιός που έχει προσβάλει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, η κύρια πηγή του πιστεύεται ότι είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα και βήχουν ή φταρνίζονται και μολύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο επιφάνειες και άλλους ανθρώπους.

“Πρέπει να φυλάξουμε τις ιατρικές χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, όμως η ιδέα να χρησιμοποιούνται προστατευτικά για το στόμα για να αποφεύγεται το βήξιμο ή το φτάρνισμα από μόνη της δεν είναι κακή ιδέα”, είπε ο κορυφαίος ειδικός και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δεν ακυρώνει την ανάγκη για πλύσιμο των χεριών και για τήρηση των αποστάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments