Πολιτική

Θέμα παραίτησης Παππά τέθηκε στον Σύριζα

Θέμα παραίτησης Παππά τέθηκε στον Σύριζα
Τα άκουσε από τους συντρόφους του ο Νίκος Παππάς στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Είναι από τις ελάχιστες φορές που στο Πολιτικό Συμβούλιο του Σύριζα ο Νίκος Παππάς πρέπει να ένιωσε μια ιδιαίτερη παγωμάρα. Οι τελευταίες αποκαλύψεις με τις ηχογραφημένες συνομιλίες με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή τον έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, ακόμη και μέσα στην παράταξή του. Αλλά είναι αλήθεια πως και οι αποκαλύψεις για το παρακράτος που φαίνεται να λειτουργούσε επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκαναν πολλά στελέχη του κόμματος της Κουμουνδούρου να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο και στο πολιτικό συμβούλιο άνοιξαν τη συζήτηση για τα σημαντικά λάθη που έγιναν κατά την περίοδο που ο Σύριζα ήταν κυβέρνηση. Κορυφαία στελέχη της παράταξης μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Σύριζα ζήτησαν ακόμη και την παραίτηση του Νίκου Παππά, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη των πράξεών του.

Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές πως θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις τονίζοντας ότι «απέναντι σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη». Συμπλήρωσε ακόμα πως «δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Νίκος Παππάς ζήτησε τον λόγο αμέσως μετά την εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα και αναφερόμενος στα γεγονότα της Προανακριτικής, σημείωσε -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη».

Ωστόσο κορυφαία στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο Νίκος Φίλης μίλησαν αρκετά έντονα, ενώ η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Αντώνης Λιάκος ανέφεραν πως το καλύτερο για την παράταξη αυτή τη στιγμή θα ήταν η παραίτηση του Νίκου Παππά. Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως όλα αυτά είναι θέματα ουσίας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια αποστροφή του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής σε δημόσια τοποθέτηση του, πως «θα ξαναέκανε το ίδιο» σε σχέση με το ραντεβού του με τον Μιωνή λέγοντας ότι «δεν θα θέλαμε να ξαναγίνουν αυτά τα πράγματα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τσακαλώτος προκάλεσε αίσθηση όταν συμπλήρωσε ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. “Εγώ υπό αυτές τις συνθήκες, σε κυβέρνηση δεύτερης φοράς αριστεράς, δεν πρόκειται να συμμετάσχω”, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης συμφώνησε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας ότι η ιστορία δεν έχει να κάνει με την επικοινωνία αλλά με την πολιτική. «Είπαμε να μην υπάρχει ανθρωποφαγία μεταξύ μας, να υπάρχει αλληλεγγύη, όχι, όμως συγκάλυψη στα λάθη που αξιοποιεί ο εχθρός» είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε : «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλά θετικά αλλά και κάποια αρνητικά στοιχεία που άπτονται του ύφους και της αλαζονείας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η συζήτηση που κάνουμε σήμερα. Γιατί να συναντιόμαστε με το Ισραήλ;» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Φυσικά υπήρξαν και συμπαραστάτες στο πλευρό του Νίκου Παππά όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Νίκος Σκορίνης οι οποίοι επιτέθηκαν στη Νέα Δημοκρατία. Στο τέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ο Νίκος Παππάς ζήτησε συγνώμη για το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments