Ελλάδα

Κορωνοϊός: 23 νέα κρούσματα στη χώρα μας – Τα 11 «εισαγόμενα»

Κορωνοϊός: 23 νέα κρούσματα στη χώρα μας – Τα 11 «εισαγόμενα»
Κορωνοϊός: Δείτε τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων.

Από τα 23 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, 1 εντοπίστηκε στη Ροδόπη, 2 στην Καστοριά, 1 στην Αττική, 8 στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, 4 εισαγόμενα στον Προμαχώνα, 2 από την Αλβανία , 4 από πτήσεις και 1 από την Κάρπαθο.

Ο 74χρονος στην Κάρπαθο

Όσον αφορά το κρούσμα από την Κάρπαθο, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για Ελληνοαμερικανό ο οποίος διεκομίσθη με ειδική κάψουλα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης. Πληροφορίες από ΜΜΕ της Κρήτης αναφέρουν ότι είχε φθάσει στο νησί των Δωδεκανήσων πριν από 10 ημέρες, μέσω πτήσης transit, καθώς οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ παραμένουν υπό απαγόρευση. Αρχικά υπεβλήθη σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, ωστόσο πριν από μερικές ημέρες ο 74χρονος ένιωσε αδιαθεσία και ανέβασε πυρετό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Οι θεράποντες ιατροί διαπίστωσαν ότι ο 74χρονος ήταν θετικός στον ιό ενώ αμέσως μετά οι Αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών του κατά τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 23 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.432, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες. 777 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1906 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η επιδημιολογική καμπύλη του κορωνοϊού στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου 2020 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 4 (44.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων την 1η Ιουλίου 2020

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύψας: Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού θα έρθει το φθινόπωρο

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση του τουρισμού, το εμβόλιο κατά του ιού καθώς και στο πότε ενδέχεται να έρθει το δεύτερο κύμα στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως ήδη προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό», ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «πείραμα» στον τουρισμό. «Όλοι μας κρατάμε την ανάσα μας για να δούμε τι θα γίνει με τον τουρισμό στα χρόνια της πανδημίας. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Θα πρέπει να δούμε στην πράξη πώς θα πάει το σύστημά μας».

Όλοι οι πολίτες οφείλουν να είναι προσεκτικοί αλλά παραμένει αισιόδοξος

Και συμπλήρωσε παραμένοντας αισιόδοξος: «Πιστεύουμε πως τα πράγματα θα είναι καλά. Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε ποια θα είναι η επίδραση του ανοίγματος των συνόρων με τους όρους που το κάνουμε στην Ελλάδα», για να τονίσει πως «τα κρούσματα που πιάνουμε στα σύνορα, τα πιάνουμε και τα ελέγχουμε. Ανά πάσα ώρα μπορούμε να εντοπίζουμε τον τουρίστα μέσω των στοιχείων του».

Ο κίνδυνος όμως, να έχουμε διασπορά και εισαγόμενα κρούσματα συνεχώς αυξάνεται. Για αυτό πρέπει να βοηθήσουν οι πολίτες, «να μην υπάρχει συγχρωτισμός καθώς ο κίνδυνος λόγω του ανοίγματος του τουρισμού αυξάνεται». «Το στοίχημα είναι τα απομονώνουμε τα εισαγόμενα κρούσματα και να μην υπάρχει διασπορά. Μας ενδιαφέρει η αναλογική τάση. Μας φοβίζουν οι δείκτες. Δεν πρέπει να αυξηθούν», συμπλήρωσε.

Ο καινούριος ιός μέχρι στιγμής δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Αναφέρθηκε επίσης και στη νόσο των χοίρων εξηγώντας πως υπάρχουν πολλοί ιοί που μπορούν να φέρουν επιδημίες. Εξήγησε επίσης, πως ο καινούριος ιός μέχρι στιγμής δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Γίνονται υπέρ αισιόδοξες έρευνες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αλλά νωρίτερα από του χρόνου το καλοκαίρι δεν θα έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο».

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό με ασφάλεια και να κάνουμε υπομονή ενώ εξήγησε πως εάν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και τις αποστάσεις, όλα θα πάνε καλά. «Ο ιός είναι παντού γύρω μας, πρέπει να προσέχουμε», δήλωσε κλείνοντας εξήγησε ότι «το δεύτερο κύμα το περιμένουμε το φθινόπωρο και προετοιμαζόμαστε για αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments