Διεθνή

Γαλλία: Ο Ζαν Καστέξ είναι ο νέος πρωθυπουργός

Γαλλία: Ο Ζαν Καστέξ είναι ο νέος πρωθυπουργός
Γαλλία: Ο 55χρονος Ζαν Καστέξ, ορίστηκε να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας μετά την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, Ζαν Καστέξ, ορίσθηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε η Ελιζέ. Ο 55χρονος, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, προέρχεται από την γαλλική δεξιά, έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων. Στις 2 Απριλίου 2020 επιφορτίσθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 στην Γαλλία.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ:

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, υπέβαλε σήμερα, Παρασκευή 3 Ιουλίου, την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν. Ο τελευταίος, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την γαλλική προεδρία, την έκανε δεκτή. Πρόκειται για μια αλλαγή που επιδίωξε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συγκροτηθεί μία «νέα ομάδα που θα ακολουθήσει έναν νέο πολιτικό δρόμο για το τελευταίο μέρος της πορείας μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2022».

«Πρέπει να κάνω επιλογές για να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο. Έχουμε να εφαρμόσουμε νέους στόχους ανεξαρτησίας, ανοικοδόμησης, συμφιλίωσης και νέες μεθόδους. Πίσω από αυτά θα υπάρξει μία νέα ομάδα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στον Τύπο της χώρας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν τοποθετήθηκε με σαφήνεια για το αν ο Εντουάρ Φιλίπ θα παραμείνει ή όχι επικεφαλής του νέου κυβερνητικού σχήματος. «Εδώ και τρία χρόνια στο πλευρό μου, επιτελεί, επικεφαλής διαδοχικών κυβερνήσεων, σημαντικό έργο και έχουμε εφαρμόσει σημαντικές, ιστορικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες συχνά πολύ δύσκολες», τονίζει.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η αλλαγή της γαλλικής κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη μετά και τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στις 28 Ιουνίου, που χαρακτηρίσθηκε από μεγάλη αποχή, ήττες για το προεδρικό κόμμα και την άνοδο των οικολόγων στα αστικά κέντρα. Ο Εντουάρ Φιλίπ, πρωθυπουργός πιο δημοφιλής από τον Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προέρχεται από την δεξιά και δεν εντάχθηκε ποτέ στο κόμμα La Republique en Marche του προέδρου Μακρόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments