Οικονομία

Όταν οι “γίγαντες” της στρογγυλής θεάς υποτάχθηκαν στην καραντίνα

Όταν οι “γίγαντες” της στρογγυλής θεάς υποτάχθηκαν στην καραντίνα
Η πανδημία του κορωνοϊού άφησε το σημάδι της και στα οικονομικά των ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Η πανδημία του κορωνοϊού covid-19 εκτός από ανθρώπινες ζωές και οικονομίες χτύπησε και τους επονομαζόμενους “γίγαντες¨ του ποδοσφαίρου. Και εννοούμε όλες τις μεγάλες ομάδες οι οποίες είδαν τα οικονομικά τους να πέφτουν κατακόρυφα δημιουργώντας ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων  ευρώ από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα, μέχρι την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, κατά 20% έως 25% υποχωρεί η συνολική αξία της ποδοσφαιρικής αγοράς λόγω κορωνοϊού, με το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως αναμενόταν να εστιάζεται στους  συλλόγους των οποίων τα πρωταθλήματα διακόπηκαν τον Μάρτιο και δεν ξανάρχισαν, όπως αυτά της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Σκωτίας.

Έρευνα της KPMG δείχνει ότι τεράστιοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, η Λυών και ο Άγιαξ υφίστανται κάθε πτώση της αξίας τους τόσο ως ρόστερ όσο και συνολικά ως σύλλογοι, μολονότι σε απόλυτους αριθμούς είναι είναι πολλοί σύλλογοι-γίγαντες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης που υφίστανται απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η συγκεκριμένη έρευνα της KPMG εστιάζει τη μελέτη της στους 32 ευρωπαϊκούς συλλόγους με την υψηλότερη εκτιμώμενη επιχειρηματική αξία συνολικά και όχι μόνο για το έμψυχο δυναμικό τους. Προβλέπεται έτσι ότι κάθε σύλλογος θα απολέσει φέτος από 15% εως 30% της αξίας του ρόστερ του, αναλόγως με τις ειδικές συνθήκες που τον διέπουν, με την Παρί να χάνει 24,5% της αξίας του έμψυχου δυναμικού της, τη Λυών να χάνει περίπου 27,5% και τον Άγιαξ πάνω από 21%.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ η καθεμιά χάνουν κορυφαίες ομάδες όπως η Ρεάλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπαρτσελόνα, η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτ, ενώ σαφώς μικρότερο είναι το πλήγμα για τους γερμανικούς συλλόγους που ξαναμπήκαν στους αγωνιστικούς χώρους από τον Μάϊο. Οι απώλειες ήταν εμφανείς και στους συλλόγους που έχουν μπει σε χρηματιστήριο. Όπως αναφέρει η έρευνα της KPMG “παρατηρήσαμε πτώση 29% στις αξίες των συλλόγων στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους που έχουν ενταχθεί σε διάφορα χρηματιστήρια από το ξέσπασμα της κρίσης. Ωστόσο στα τέλη Μαϊου σημειώθηκε ανάκαμψη στις αξίες κατόπιν αυξημένης σαφήνειας για την ολοκλήρωση της περιόδου έστω κι αν είναι κεκλεισμένων των θυρών”.

Για να καταλάβετε πόσο πολύ επηρέασε η καραντίνα τους μεγάλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, η Ρεάλ Μαδρίτης η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 3 δισεκατομμύρια 478 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία του ρόστερ της το Φεβρουάριο του 2020 ήταν 1 δισεκατομμυριο 168 εκατομμύρια ευρώ, τον Μάϊο είχε πέσει στα 944 εκατομμύρια ευρώ. Η πρωταθλήτρια Λίβερπουλ με την αξία του συλλόγου να βρίσκεται στα 2,658 δισεκατομμύρια ευρώ, το ρόστερ της είχε αξία τον Φεβρουάριο 1,2 δισεκατομμύρια ενώ τον Μάϊο είχε πέσει στα 997 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments