Πολιτική

Προανακριτική Novartis: Στη Βουλή το κείμενο του συμβιβασμού της εταιρείας με τις ΗΠΑ

Προανακριτική Novartis: Στη Βουλή το κείμενο του συμβιβασμού της εταιρείας με τις ΗΠΑ
Προανακριτική Novartis: Στη Βουλή διαβιβάστηκε η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ των αμερικανικών Αρχών και της εταιρείας.

Στην προανακριτική της Βουλής διαβιβάστηκε το επίμαχο κείμενο στο οποίο φαίνεται πως η έρευνας εντόπισε δωροδοκίες σε ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και όχι σε Έλληνες πολιτικούς.

Πρόκειται για την επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ των αμερικανικών Αρχών και Novartis. Μάλιστα, στο επίμαχο κείμενο αποσαφηνίζεται ότι οι αναφορές σε «αλλοδαπούς αξιωματούχους» αφορούν σε εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές. «Η Ελλάδα κατέχει και λειτουργεί νοσοκομεία και κλινικές κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου, και τα εν λόγω νοσοκομεία και κλινικές ασκούν κρατική λειτουργία. Τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε αυτά τα νοσοκομεία και κλινικές ήταν αλλοδαποί αξιωματούχοι υπό την έννοια του νόμου», επισημαίνεται.

Τόσο η εταιρεία όσο και οι θυγατρικές της θα παρακολουθούνται στενά

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράγραφος με τίτλο «Δημόσιες Δηλώσεις από την Εταιρεία και την Novartis AG». Σε αυτό το απόσπασμα τονίζεται ότι αν η Novartis με δελτίο τύπου ή με δηλώσεις στελεχών της αμφισβητήσει το περιεχόμενο της Συμφωνίας, το πόρισμα των αμερικανικών Αρχών ή τα πραγματικά περιστατικά των ερευνών τότε θα υποστεί νέες διώξεις.

Παράλληλα στην έκθεση των αμερικανικών Αρχών αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια των σχετικών περιόδων που παρατίθενται μέσω των υπαλλήλων και αντιπροσώπων της, εσκεμμένα και σκόπιμα συνωμότησε και συμφώνησε να παρέχει διεφθαρμένως ανάρμοστα οφέλη και είδη αξίας σε υπαλλήλους νοσοκομείων και κλινικών κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου στην Ελλάδα και σε άλλους άλλους Παρόχους Υπηρεσιών Υγείας Ελληνικού Κράτους με σκοπό να εξασφαλίσει ανάρμοστο πλεονέκτημα και να αυξήσει τις πωλήσεις συγκεκριμένου συνταγογραφούμενου φαρμάκου».

Ακόμα, επισημαίνεται ότι η εταιρεία και οι θυγατρικές της (όπως η Novartis Hellas) θα παρακολουθούνται στενά και οφείλει πριν την έκδοση δελτίων τύπου να παίρνει την έγκριση των αμερικανικών Αρχών για το περιεχόμενό τους. Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουνίου- αμέσως μετά την υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού Novartis– εξέδωσε δελτίο τύπου το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε «Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis». Αυτό σημαίνει ότι το επίμαχο απόσπασμα είχε την έγκριση των αμερικανικών αρχών.

Η αντίδραση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

«Από τη μετάφραση του κειμένου προκύπτει ξεκάθαρα ο ορισμός του κρατικού αξιωματούχου στη σελίδα 30 υπό τον τίτλο το ελληνικό σύστημα υγείας, ελληνικές οντότητες και αλλοδαποί αξιωματούχοι. Από όλο το κείμενο της απόφασης προκύπτει ότι η Novartis κλήθηκε να πληρώσει για παράνομες πρακτικές σε συνταγογραφήσεις φαρμάκων και κλινικές δοκιμές από υπαλλήλους της, ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών υγείας. Ψευδώς ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί μια σελίδα αποκρύπτοντας συνειδητά τις αμέσως επόμενες που αναφέρονται μόνο σε ιατρούς και δίνουν τον ορισμό του αξιωματούχου που και πάλι αφορά μόνο ιατρούς. Αγγλικά δεν ήξεραν και ήθελαν μετάφραση. Τώρα εκτός από σκευωροί, είναι και ψεύτες», αναφέρουν πηγές της ΝΔ.

Από την άλλη, σχολιάζοντας το κείμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πως προκύπτει διαφθορά στην κυβέρνηση Σαμαρά. «Ο κος Δένδιας φρόντισε να τελειώσει οριστικά τα ψέματα των κ.κ. Μητσοτάκη, Σαμαρά και Γεωργιάδη για το σκάνδαλο Novartis. Η επίσημη μετάφραση της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει πως ο συμβιβασμός 345 εκατομμυρίων δολαρίων της Novartis με τις ΗΠΑ δεν αφορούσε μόνο σε γιατρούς, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η ΝΔ, αλλά σε πρακτικές διαφθοράς για τον επηρεασμό αποφάσεων της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο 2012 – 2015. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει, επιτέλους, ποιοι ήταν αυτοί που τα πήραν από τη Novartis».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments