Διεθνή

Κατάρ: Ο μόνος τρόπος για να τελειώσει η Λιβυκή κρίση είναι η υποστήριξη της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας

Κατάρ: Ο μόνος τρόπος για να τελειώσει η Λιβυκή κρίση είναι η υποστήριξη της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας
Το κράτος του Κατάρ πήρε θέση για να τελειώσει η Λιβυκή κρίση.

Το κράτος του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη είναι να στηρίξει την κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας και να δεσμευτεί για την εφαρμογή της συμφωνίας Skhirat, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου. Αυτή είναι η θέση του Κατάρ που έγινε γνωστή από τον Υφυπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Εξωτερικών Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στη Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πριν από περίπου  ένα χρόνο, η πρωτεύουσα της Λιβύης ήταν η σκηνή παράνομων επιθέσεων της πολιτοφυλακής, οι οποίες στοχεύουν αθώους πολίτες της Λιβύης και τη διεθνώς αναγνωρισμένη νόμιμη κυβέρνηση, και διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν μια πυραυλική επίθεση στόχευε σε νοσοκομείο εξοπλισμένο για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 στην Τρίπολη.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφεραν ότι οι νάρκες ξηράς που επέβαλαν αυτές οι πολιτοφυλακές οδήγησαν σε δεκάδες θύματα στη Λιβύη, για να μην αναφέρουμε τις συνεχιζόμενες συστηματικές εξωδικαστικές δολοφονίες, επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα είδε μαζικούς τάφους σε περιοχές που ελέγχονταν από παράνομες πολιτοφυλακές. Το κράτος του Κατάρ επανέλαβε την καταδίκη του για αυτές τις επικίνδυνες και παράνομες πρακτικές και προειδοποίησε να μην υποστηρίξει ένα συγκεκριμένο μέρος εναντίον άλλου.

Επίσης τόνισαν ότι “έχει καταστεί σαφές ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της κρίσης της Λιβύης είναι να στηρίξουμε την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας και να δεσμευτούμε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία Skhirat, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου”. Ο ΥΕΕ Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani επεσήμανε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα τη Συμφωνία Skhirat, η οποία αναγνώρισε την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας ως τη μόνη νόμιμη εκτελεστική αρχή στη Λιβύη.

“Δυστυχώς, ορισμένες χώρες υποστήριξαν αρχικά αυτήν τη συμφωνία, αλλά δεν την τήρησαν αργότερα αφού υποστήριξαν και ενεργοποίησαν τις αντιτιθέμενες φατρίες κατά της κυβέρνησης. Έτσι φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα”. Η Εξοχότητά του τόνισε ότι εάν η διεθνής κοινότητα είναι σοβαρή για την επίλυση αυτής της κατάστασης, τότε οποιαδήποτε συμφωνημένη πολιτική λύση που βασίζεται στον διάλογο και την κατανόηση πρέπει να περιλαμβάνει έναν σαφή και αποτελεσματικό διεθνή μηχανισμό για να υποχρεώσει τις χώρες που δεν τηρούν αυτές τις συμφωνίες να λογοδοτήσουν.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει μόνο να θεωρεί υπεύθυνες ορισμένες παρατάξεις για το status quo στη Λιβύη, αλλά και να καταδικάσει τις χώρες υπόλογες για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. “Δυστυχώς, έχουμε δει συστηματικές παραβιάσεις κατά της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, ενώ η διεθνής κοινότητα παρέμεινε σιωπηλή”.

Ο Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani τόνισε την ανάγκη να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και στον εθνικό διάλογο και να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος. “Ζητούμε μια λύση που να διατηρεί την κυριαρχία και την ενότητα της Λιβύης και να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες του Λιβυκού λαού”, μια λύση που οδηγεί στην οικοδόμηση του κράτους που οι Λιβυκοί αναζητούν και αξίζουν, μακριά από στενά συμφέροντα, προσωπικές φιλοδοξίες, κακοήθεις ατζέντες, και παράνομες εξωτερικές παρεμβολές. Η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να εργαστούν ειλικρινά για να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments