Διεθνή

Σεισμός σήμερα: Ισχυρή δόνηση στην Κολομβία – Πάνω από 5 Ρίχτερ

Σεισμός σήμερα: Ισχυρή δόνηση στην Κολομβία – Πάνω από 5 Ρίχτερ
Σεισμός σήμερα: Αν και το επίκεντρο βρισκόταν στη Σαπατόκα, στη νομαρχία Σαντανδέρ, η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές πόλεις.

Ισχυρός σεισμός πάνω από 5 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της Κολομβίας τη νύχτα της Τετάρτης 8 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη νοτιοαμερικανική χώρα το χτεσινό βράδυ, χωρίς όμως να έχουν καταγραφεί ζημιές ή θύματα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο της χώρας. Το επίκεντρο βρισκόταν στη Σαπατόκα, στη νομαρχία Σαντανδέρ, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Ο σεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στις 22:22 (τοπική ώρα, στις 06:22 σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου ώρα Ελλάδας) σε βάθος 149 χιλιομέτρων, σύμφωνα με ό,τι διευκρίνισε η γεωλογική υπηρεσία μέσω Twitter.

Αισθητή η δόνηση σε πολλές πόλεις

Η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές πόλεις, ανάμεσά στους στην πρωτεύουσα Μπογοτά (κεντρικά), στην Τούνχα (κεντρικά), στη Μεδεγίν (βορειοανατολικά) και στην Ιβαγκέ (βορειοανατολικά), ανέφεραν κολομβιανοί χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Η εθνική μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών έκανε γνωστό ότι διενεργεί έρευνες σε περιοχές όπου «έγινε αισθητή» η σεισμική δόνηση, για να εξακριβωθεί εάν η σεισμική δόνηση έχει προκαλέσει υλικές ζημιές.

Σημειώνεται πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα η οποία τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει πολύ συχνά το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η μοναδική χώρα της Νότιας Αμερικής που έχει ακτές τόσο στον Ατλαντικό, όσο και στον Ειρηνικό Ωκεανό, είχε καταγράψει και άλλο ισχυρό σεισμό πριν από δύο μήνες περίπου, τον Απρίλιο του 2020 αλλά ευτυχώς και τότε δεν είχαν γίνει αναφορές για νεκρούς ή σοβαρές υλικές απώλειες.

Μάλιστα, δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 6 και 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντίστοιχα, με διαφορά λίγων λεπτών, ταρακούνησαν την κεντρική Κολομβία, πριν από έξι μήνες, όπως έγινε γνωστό από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Οι σεισμοί, που σημειώθηκαν σε απόσταση 150 χλμ νότια της πρωτεύουσας Μπογοτά, είχαν μικρό εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν της τάξης των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ο δεύτερος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 Ρίχτερ, είχε επίκεντρο 133 χιλιόμετρα νότια της Μπογκοτά και το εστιακό βάθος του εκτιμάται στα 40 χιλιόμετρα. Και πάλι δεν υπήρχαν πληροφορίες για υλικές ζημιές. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Για αυτό ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments