Οικονομία

Προϋπολογισμός και ανάκαμψη: Οι Βρυξέλλες ζητούν σαφήνεια για τους ίδιους πόρους

Προϋπολογισμός και ανάκαμψη: Οι Βρυξέλλες ζητούν σαφήνεια για τους ίδιους πόρους
Προϋπολογισμός και ανάκαμψη: Η Κομισιόν πρέπει να εξασφαλίσει επαρκείς πόρους για να προωθήσει τα σχέδια ανάκαμψης και να εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση του κορωνοϊού τόνισαν οι ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του Ιουλίου.

Η συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσαρλς Μισέλ, επικεντρώθηκε στις προοπτικές σύναψης συμφωνίας μεταξύ των των κρατών – μελών σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2021-2027 και το σχέδιο ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού στη σύνοδο κορυφής στις 17-18 Ιουλίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα πακέτο σχεδόν ύψους 2 δις ευρώ για να βοηθήσει τις περιοχές και τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του φονικού ιού και να τεθούν τα θεμέλια για μια βιώσιμη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη.

Ο Τσαρλς Μισέλ ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για τις διμερείς διαβουλεύσεις του με τους ηγέτες της ΕΕ που στοχεύουν στην επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των κρατών – μελών. Είπε ότι θα υποβάλει μια συμβιβαστική πρόταση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τονίζοντας όμως την ύπαρξη σημαντικών διαφορών: “Η εντύπωση μου, μετά από αυτόν τον γύρο διαβουλεύσεων, είναι ότι δεν έχουμε ακόμα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας”.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής και εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μεταγενέστερη συνάντηση μεταξύ των προέδρων των τριών θεσμικών οργάνων και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, θα θέσει τα θεμέλια ενός συμβιβασμού αποδεκτού από όλους.

Πολλοί ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι μια συμφωνία που δεν παρέχει επαρκή χρηματοδότηση δεν θα λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Ο Ζίγκφριντ Μουρεσάν (EΛΚ, Ρουμανία) εξέφρασε την ανησυχία του ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραλείπει να συμπεριλάβει το Κοινοβούλιο στις συνομιλίες. “Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί σας, γιατί θα προτείνετε έναν μικρότερο προϋπολογισμό για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει να κάνει περισσότερα”, είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσαρλς Μισέλ.

Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρες (S&D, Ισπανία) τάχθηκε κατά της ιδέας ότι τα κράτη μέλη πρέπει να πληρούν ορισμένες µακροοικονοµικές προϋποθέσεις για να λάβουν κεφάλαια για την ανάκαμψη. “Γνωρίζουμε τι σημαίνει λιτότητα, πόσο σοβαρά επηρεάζει τους εργαζόμενους και τις περικοπές που επιφέρει στις κοινωνικές δαπάνες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να επιστρέψουμε σε αυτές τις πολιτικές”.

Τα μέλη κάλεσαν τις χώρες της ΕΕ να ταχθούν υπέρ της συμμετοχής νέων ιδίων πόρων στα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού της ΕΕ. “O πλαστικός φόρος δεν είναι αρκετός”, δήλωσε η Βαλερί Χαγιέρ (Renew Europe, Γαλλία), συνεισηγήτρια της έκθεσης για τους ίδιους πόρους. Σύμφωνα με την ίδια, το βάρος της αποπληρωμή των επιχορηγήσεων στο ταμείο ανάκτησης δεν πρέπει να επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές. “Ας ρίξουμε το βάρος στις GAFA (Google, Apple, Facebook και Amazon), στις πολυεθνικές που επιδίδονται σε επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό, στους μεγάλους ρυπαίνοντες”.

Οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν τους ηγέτες της ΕΕ να λάβουν υπόψη το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. “Ο κόσμος φοβάται μπροστά στο άθροισμα [του πακέτου], αλλά, ειλικρινά, μιλάμε για το 1,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια ενώ η ύφεση θα μπορούσε να φτάσει το 9-10% του ΑΕΠ“, επεσήμανε ο Φιλίπ Λαμπέρτ (Verts/ALE, Βέλγιο). Ο Ράσμους Αντρέσεν (Verts/ALE, Γερμανία) δήλωσε ότι το κλίμα και το κράτος δικαίου είναι προτεραιότητες της ΕΕ και παρακάλεσε: “Μην ανέχεστε ψευδείς συμβιβασμούς εις βάρος του κλίματος και της δημοκρατίας”.

Ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού Γιόχαν Φαν Όβερφελτ (ECR, Βέλγιο) υποστήριξε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν την αβεβαιότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς: “Όλα τα θεσμικά όργανα καλούνται να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να αποφύγουν μια “θεσμική εμπλοκή” που θα στεκόταν εμπόδιο στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.”

Η Μαργαρίτα Μάρκες (S&D, Πορτογαλία), συνεισηγήτρια της έκθεσης για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ , τόνισε τη σημασία όσων συζητήθηκαν: “Το ταμείο ανάκαμψης είναι το κλειδί για να βγει η Ευρώπη από την κρίση. Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ είναι το κλειδί για το μέλλον της επόμενης γενιάς”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments