Διεθνή

Λεμούριοι: Απειλούνται με εξαφάνιση

Λεμούριοι: Απειλούνται με εξαφάνιση
Λεμούριοι: Απειλούνται με εξαφάνιση από την Αφρική όπως και άλλα πρωτεύοντα. Η αποψίλωση των δασών και το κυνήγι είναι οι βασικοί λόγοι.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση απειλή της εξαφάνισης ειδών από τον πλανήτη. Στο κέντρο της ανησυχίας είναι αυτή τη φορά η άγρια πανίδα της Αφρικής, και ειδικά το είδος των λεμούριων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (UICN), πρέπει να αλλάξει άρδην ο τρόπος που μεταχειριζόμαστε τα δάση προκειμένου να μην εξαφανιστούν χιλιάδες είδη από τον πλανήτη.

Η αποψίλωση δασών και το κυνήγι

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν όλα τα είδη των λεμούριων και το 31% από τα πρωτεύοντα στη Μαδαγασκάρη απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω του κυνηγιού και της αποψίλωσης των δασών. Στη λίστα περιλαμβάνονται περισσότερα από 30.000 απειλούμενα είδη, από τα 120.372 είδη που εξετάστηκαν, ενώ προστίθενται συνεχώς νέα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Συγκεκριμένα, 13.898 είδη θεωρούνται «ευάλωτα», 11.732 σε «κίνδυνο» και 6.811 σε «κρίσιμο κίνδυνο».

Στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται οι λεμούριοι, η βισκαϊνική φάλαινα, το ευρωπαϊκό χάμστερ κρικητός και το μανιτάρι κάμπια, που χρησιμοποιείται στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική. Ιδιαίτερα το είδος των λεμούριων, που αποτελεί ενδημικό είδος της Μαδαγασκάρης, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. 103 από τα 107 είδη του απειλούνται λόγω της αποδάσωσης και του κυνηγιού, ενώ 33 από αυτά βρίσκονται στην τελευταία βαθμίδα πριν από την εξαφάνιση. Στην υπόλοιπη Αφρική, 54 από τα 103 είδη πρωτευόντων βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Ένα από τα οποία είναι ο βασιλιάς κολοβός.

Προτεινόμενες λύσεις

Ο ειδικός της UICN για τα πρωτεύοντα, Ρους Μιτερμάιερ, δήλωσε πως πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για την προστασία τους, όπως είναι η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών, η αναδάσωση και ο οικοτουρισμός. Διαφορετικά, είδη όπως ο παιγνιδιάρης λεμούριος (Lepilemuridae Sportive) είναι σίγουρο πως θα εξαφανιστούν.

«Ο άνθρωπος πρέπει να αλλάξει ριζικά τη σχέση του με τα άλλα πρωτεύοντα και με τη φύση στο σύνολό της»

Στην ίδια κατηγορία κινδύνου βρίσκονται ο λεμούριος σίφακας και ο μικρόκηβος, που είναι το μικρότερο σε μέγεθος πρωτεύον στον κόσμο. Η απειλή εξαφάνισης των ειδών αυτών οφείλεται σε αιτίες όπως η καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος, λόγω της γεωργίας και της εκμετάλλευσης των δασών. «Ο άνθρωπος πρέπει να αλλάξει ριζικά τη σχέση του με τα άλλα πρωτεύοντα και με τη φύση στο σύνολό της», τόνισε η Γκρέτελ Αγκιλάρ, η μεταβατική γενική διευθύντρια της UICN, οργανισμού που θα πραγματοποιούσε συνέδριο τον Ιούνιο στη Μασσαλία, το οποίο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, για τον Ιανουάριο του 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments