Ελλάδα

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Αγία Σοφία: Προσβολή και ύβρις για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Αγία Σοφία: Προσβολή και ύβρις για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Αγία Σοφία: O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος τοποθετείται για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, την ώρα που εκκινούν οι προετοιμασίες για να γίνει τζαμί.

To ζήτημα της Αγίας Σοφίας, καλά κρατεί.. Τις τελευταίες ημέρες η Αγιά Σοφιά έχει βρεθεί στο επίκεντρο όλου του κόσμου, τόσο η Ελλάδα όσο και ο υπόλοιπες χώρες η μια μετά την άλλη παίρνουν θέση για την απόφαση του Τουρκικού ΣτΕ να δώσει το ελεύθερο στον Τούρκο Πρόεδρο να προχωρήσει σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Εκτός από την Ελλάδα και άλλες χώρες και επίσημοι φορείς έχουν τοποθετηθεί εκφράζοντας την αντίθεση τους και καταδικάζοντας φανερά την προκειμένη κίνηση. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι το ζήτημα με την Αγιά Σοφιά δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές και γι’ αυτό ζητά πρωτοβουλίες από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Έτσι, μετά την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  για τη μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τοποθετήθηκε για το εν λόγω γεγονός. Συγκεκριμένα δήλωσε  μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί. Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο Νίκος Δένδιας θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να συνταχθεί έτοιμος κατάλογος ισχυρών κυρώσεων για την Τουρκία σε περίπτωση απόπειρας παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας», σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Σημειώνεται δε, ότι αύριο ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταβεί μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας, τόνισε ο

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της. », είπε ο υπουργός. Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. Επίσης, «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες στην Αγία Σοφία προκειμένου να γίνει τζαμί

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Μεγάλη Εκκλησία, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο. Μάλιστα, το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Περιγράφει πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών. Η Αγιά Σοφιά τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments