Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός εμμένει στις αρχικές θέσεις του – Έντονο παρασκήνιο

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός εμμένει στις αρχικές θέσεις του – Έντονο παρασκήνιο
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Μητσοτάκης: Έντονο, όπως αναμενόταν, είναι το παρασκήνιο στη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός δεν μετακινήθηκε από τις αρχικές ελληνικές θέσεις.

Όλοι το γνώριζαν και αυτό γίνεται. Η Σύνοδος Κορυφής δεν επρόκειτο να είναι… περίπατος, αλλά «Γολγοθάς» για να βγει η απόφαση που έχει προταθεί για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητά να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων. Συν τοις άλλοις, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητά να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων. Μέχρι αυτή την ώρα, πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Πλάκωμα» Κόντε με Ρούτε

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στη Σύνοδο Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρουτε. Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Να τονιστεί ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ό, τι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης. Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Τρία τα «καυτά» ζητήματα στο τραπέζι

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, η συζήτηση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες:

  • το συνολικό μέγεθος του πακέτου προϋπολογισμού και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων και των δανείων,
  • τους μηχανισμούς, ιδίως όσον αφορά την εκταμίευση των κεφαλαίων,
  • και τις επιστροφές που περιορίζουν τις συνεισφορές για τους μεγαλύτερους πληρωτές στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, οι ηγέτες έχουν ευθυγραμμιστεί γενικά, όπως αναμενόταν, η Δανία «να ηγηθεί της επιβάρυνσης» στο συνολικό ανώτατο όριο του προϋπολογισμού και να διατηρήσει τη μείωση εισφορών, ενώ η Γαλλία πιέζει να τερματίσει τις επιστροφές μια για πάντα.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, έκανε μια νέα προσέγγιση, σύμφωνα με το Politico, που ονομάζεται «μηχανισμός διακανονισμού εκταμιεύσεων». Από την πλευρά του, ο Ιταλός Τζουζέπε Κόντε και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ έχουν καταστήσει σαφές ότι η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να είναι το ελάχιστο και ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω περικοπές.

Παράλληλα, ένας αξιωματούχος της ΕΕ, που παρακολουθεί τις συνομιλίες, επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες παραμένουν επικεντρωμένοι σε αυτά τα τρία θέματα και υπάρχει μια καλή διάθεση απ’ όλο το τραπέζι. Αυτό χαρακτήρισε ως «καλό σημάδι». «Μέχρι στιγμής η θερμοκρασία στο δωμάτιο δεν έχει ανέβει ουσιαστικά. Φαίνεται ότι οι ηγέτες διατηρούν την ενέργειά τους για αυτό που θα έρθει αύριο», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments