Οικονομία

Πρώτη κατοικία: Αφορολόγητες οι αγορές και οι γονικές παροχές

Πρώτη κατοικία: Αφορολόγητες οι αγορές και οι γονικές παροχές
Πρώτη κατοικία: Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφορολόγητες θα είναι οι αγορές και οι γονικές παροχές έως 150.000 ευρώ.
Πρώτη κατοικία: Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφορολόγητες θα είναι οι αγορές και οι γονικές παροχές έως 150.000 ευρώ.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για αγορές  ή για γονικές παροχές ακινήτων που αφορούν την πρώτη κατοικία δεν θα υπάρχει φόρος εάν το ποσό δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Το ευχάριστο αυτό νέο γλιτώνει φόρο 10% στους γονείς που ήθελαν να μεταβιβάσουν ακίνητο στα παιδιά τους.

Ο φόρος υπολογίζεται πλέον με την κλίμακα για γονικές παροχές ακινήτων, άρα ως τις 150.000 ευρώ δεν υπάρχει ίχνος φόρου σύμφωνα με το Flash.gr. Συγκεκριμένα, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών που συνιστώνται από τους γονείς προς τα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων οι προϋποθέσεις και τυγχάνουν της απαλλαγής πρώτης κατοικίας του άρθρου 1 του ν. 1078/1980 (Α’ 238). Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 29 του Κώδικα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Απαραίτητο το ακίνητο να αφορά πρώτη κατοικία

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών και γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά ή γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο έτυχαν της απαλλαγής πρώτης κατοικίας.

Έτσι, οι χρηματικές δωρεές από τους παρέχοντες γονείς προς τα τέκνα, που συνιστώνται για την αγορά πρώτης κατοικίας, είναι αφορολόγητες μέχρι του οριζόμενου ποσού της φορολογικής κλίμακας της Α΄ κατηγορίας του άρθρου 29 του Κώδικα. Η ρύθμιση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η οικονομική και οικογενειακή αυτοτέλεια των τέκνων μέσω της παροχής κεφαλαίων από τους γονείς, προκειμένου να προβούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται η πραγματική συμβολή των γονέων στην αντιμετώπιση των αναγκών της οικογένειας, ενώ δίνεται ώθηση και στην οικοδομική δραστηριότητα.

Τι συμβαίνει με τις γονικές παροχές ακινήτων άνω των 150.000 ευρώ

Με βάση την κλίμακα για γονικές παροχές ακινήτων, για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1%, για ποσά πάνω από 150.000 και έως 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 5% ενώ για το τμήμα των χρημάτων που υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Για παράδειγμα, για την γονική παροχή 80.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας ο φόρος μηδενίζεται έναντι 8.000 ευρώ σήμερα. Στις 200.000 ευρώ ο φόρος διαμορφώνεται σε 500 ευρώ καθώς τα πρώτα 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητα έναντι 20.000 ευρώ σήμερα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments