Πολιτική

Μητσοτάκης Πούτιν: Τι λέει το Κρεμλίνο για την επικοινωνία των δύο ηγετών

Μητσοτάκης Πούτιν: Τι λέει το Κρεμλίνο για την επικοινωνία των δύο ηγετών
Μητσοτάκης Πούτιν: Τι υποστηρίζει το Κρεμλίνο ότι συζητήθηκε ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για σειρά ζητημάτων συζήτησαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Εξετάστηκαν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ουσιαστικοί τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης της ρωσο – ελληνικής αλληλεπίδρασης σε διάφορους τομείς. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να ενταθεί το έργο της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας με έμφαση στην επέκταση του νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για το 2021, στο πλαίσιο της επερχόμενης γιορτής στην Ελλάδα για τη 200ης επέτειο από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα για ανεξαρτησία. Συζητήθηκε, επίσης, διεξοδικά η κατάσταση σε σχέση με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Επ’ αυτού υπογραμμίστηκε η εξαιρετική πολιτιστική, ιστορική και πνευματική σημασία αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Επισημάνθηκε δε η σημασία της διατήρησής της ως κοινής ιδιοκτησίας του ανθρώπινου είδους και ως συμβόλου ειρήνης και αρμονίας. Τέλος, εξετάστηκαν επίσης ορισμένα ζητήματα της περιφερειακής ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης στη Λιβύη και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν τις επαφές τους.

Τι ανέφερε η ελληνική πλευρά στη δική της επίσημη ανακοίνωση

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο».

Η τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν

Βλαντίμιρ Πούτιν και Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν συναντηθεί τελευταία φορά τον Μάιο του 2016, όταν ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε επισκεφτεί την Ελλάδα. Ο κ. Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την επίσκεψή του στη χώρα μας ως επιτυχή και ουσιαστική, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, είχε δηλώσει τη χαρά του που έχει την τιμή να είναι πρόεδρος ενός κόμματος «που όταν βρέθηκε από το 2004 μέχρι το 2009 στην εξουσία έκανε πολλά για να προωθήσει της ελληνορωσικές σχέσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments