Διεθνή

Barbaros Τουρκία: Πληροφορίες ότι το σεισμογραφικό πλοίο απέπλευσε

Barbaros Τουρκία: Πληροφορίες ότι το σεισμογραφικό πλοίο απέπλευσε
Barbaros Τουρκία: Η ένταση κλιμακώνεται ξανά. Υπάρχουν πληροφορίες ότι το σεισμογραφικό πλοίο απέπλευσε προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και εδώ και κάποια ώρα υπάρχουν πληροφορίες πως το ερευνητικό πλοίο Barbaros έχει αποπλεύσει από το λιμάνι που ήταν αγκυροβολημένο. Έτσι, η ένταση μεταφέρεται από τα ελληνοτουρκικά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros φέρεται να απέπλευσε από το λιμάνι που είχε αγκυροβολήσει και κατευθύνεται στις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με το MEGA, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται και από μια τουρκική κορβέτα, ενώ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή. Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από το σύστημα εντοπισμού των πλοίων, όπου διακρίνεται να έχει βγει από το λιμάνι που βρισκόταν, χωρίς ωστόσο να δηλώνεται ο τελικός προορισμός του.

Δείτε τι δείχνει το σύστημα εντοπισμού των πλοίων

Προς τα κυπριακά νερά το Barbaros

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής Κύπρου, το ερευνητικό πλοίο, με βάση το στίγμα του, φαίνεται να έχει πορεία προς τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα προκειμένου, στη συνέχεια, να προσεγγίσει την περιοχή που έχει δεσμευθεί από την Τουρκία για έρευνες.

Να σημειωθεί πως ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα παράτυπη Navtex για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους Barbaros σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αμμοχώστου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Navtex έχει ισχύ από τις 28 Ιουλίου μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου και δεσμεύει μεγάλες περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13».

Η συγκεκριμένη περιοχή ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

35 04.98 N – 034 21.61 E

35 19.94 N – 034 48.76 E

34 41.27 N – 034 47.91 E

34 17.81 N – 034 30.25 E

34 06.57 N – 034 15.20 E

34 17.55 N – 034 15.36 E

34 15.83 N – 033 56.44 E

34 41.31 N – 033 56.73 E

Τι είχε δηλώσει χθες ο Νίκος Αναστασιάδης

Σαφές μήνυμα έστειλε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης προς την Τουρκία «για τις κλιμακούμενες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειές της». Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε σφοδρή επίθεση με αφορμή την τακτική της Άγκυρας, αναφερόμενος στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των χωρικών υδάτων της Κύπρου, απειλές εναντίον της Ελλάδας και των περισσότερων γειτόνων της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τις νέες εισβολές στη Λιβύη και τη Συρία.

«Πρόκειται για ενέργειες, οι οποίες, αντιβαίνοντας το διεθνές δίκαιο, αναντίλεκτα εντείνουν το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή υπονομεύοντας παράλληλα τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια», είπε ο κ. Αναστασιάδης, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στη διαδικτυακή τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, που για πρώτη φορά φέτος δεν πραγματοποιήθηκε δια της φυσικής παρουσίας, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Όπως ακριβώς έχω κατ’ επανάληψη υποστηρίξει, ο μόνος τρόπος να σταματήσουν και να αποφευχθούν νέες ανάλογες εντάσεις, είναι η υιοθέτηση επιτέλους μίας αποφασιστικής στάσης η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων, θα επιφέρει κόστος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη στην περιοχή», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments