Τεχνολογία

NASA: Επέστρεψε στη Γη η κάψουλα SpaceX

NASA: Επέστρεψε στη Γη η κάψουλα SpaceX
NASA: Το Dragon Endeavour με δύο αστροναύτες επέστρεψε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Είχε αναχωρήσει στις 30 Μαΐου από τη Φλώριντα και αποτελεί την πρώτη αποστολή με τη βοήθεια ιδιωτικής εταιρίας που έχει συνάψει συμβόλαιο με τη Nasa.

Επέστρεψαν στη Γη οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τον οποίο είχαν αναχωρήσει στις 30 Μαΐου. Ο Μπομπ Μπένκεν και ο Νταγκ Χάρλεϊ είναι οι πρώτοι αστροναύτες που έφθασαν στον στον ISS με τη βοήθεια ιδιωτικής εταιρείας που έχει συνάψει συμβόλαιο με τη Nasa.

«Καλωσορίσατε στη Γη, και ευχαριστούμε που ταξιδέψατε με τη SpaceX», ανακοίνωσε ο διευθυντής της πτήσης στους αστροναύτες που αποκρίθηκαν αμέσως. Η κάψουλα Dragon προσθαλασσώθηκε ανοικτά της Πενσακόλα της Φλόριντα όπως είχε προβλεφθεί στις 14:48 (21:48 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας, αφού διαπέρασε προφανώς χωρίς ζημιές την ατμόσφαιρα της Γης. Τέσσερα μεγάλα αλεξίπτωτα επιβράδυναν την κάθοδο της κάψουλας, που αναμένεται να ανακτηθεί γρήγορα από ένα σκάφος της SpaceX.

Υπήρξε προβληματισμός για τον τυφώνα Ησαΐα

Η NASA και ο συνεργάτης της, η SpaceX, επέλεξαν για την επιστροφή των δύο ανδρών, ένα σημείο που δεν αναμένεται να επηρεάσει ο κυκλώνας Isaias, ο οποίος απειλούσε να σαρώσει την ανατολική ακτή της Φλόριντα, σύμφωνα με το Flash.gr.

Ωστόσο οι δυνάμεις που θα συμμετέχουν επάνοδο της κάψουλας, ήταν σε επιφυλακή και η Διαστημική Υπηρεσία παρακολουθούσε με προσοχή την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, πριν δώσει το πράσινο φως. H επιστροφή στην Γη έγινε με ταχύτητα αρκετών χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, με την κάψουλα να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες 2.000 βαθμών Κελσίου, από την τριβή με την ατμόσφαιρα. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά.

Η προηγούμενη προσθαλάσσωση πριν 45 χρόνια

Για την προσθαλάσσωση αναπτύχθηκαν δύο σειρές αλεξίπτωτων. Έχουν περάσει 45 χρόνια από την προηγούμενη φορά που αμερικανική διαστημική κάψουλα έκανε προσθαλάσσωση. Ήταν ένα διαστημικό όχημα Apollo, που προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό, μετά την συνάντησή του με σοβιετικό Soyuz, πάνω από την Γη. Αξιωματούχος της NASA δήλωσε πως σε αναφορές που διάβασε, αναφέρεται ότι οι αστροναύτες είχαν βιώσει συμπτώματα ναυτίας στη διαδικασία της κρούσης στο νερό.

“Υπάρχουν σακούλες αν χρειαστούν” δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή. “Θα υπάρχουν και πετσέτες, αν κάτι τέτοιο συμβεί σίγουρα δεν θα είναι η πρώτη φορά. Όσοι ταξιδεύουν στο διάστημα γνωρίζουν πως και η πορεία προς τα εκεί και η αντίστροφη πορεία μπορεί να έχει επίδραση στον οργανισμό τους”, πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο της NASA

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments