Οικονομία

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Με περισσότερα χρήματα για περισσότερους δικαιούχους έρχεται το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης σπιτιών.

Νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση σπιτιών έρχεται τον Νοέμβριο και αφορά περισσότερους ιδιοκτήτες καθώς προβλέπεται να ισχύσουν πιο χαλαρά εισοδηματικά κριτήρια. Ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 850 εκατομμύρια ευρώ, και το ποσό που μπορεί να επιδοτηθεί είναι μεγαλύτερο από τα προηγούμενα προγράμματα.

Το νέο πρόγραμμα προβλέπει παρεμβάσεις που αφορούν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την αποδέσμευση της χώρας από ορυκτά καύσιμα, καθώς μεταξύ άλλων επιδοτούνται εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με φωτοβολταϊκά συστήματα και ηλεκτρικούς φορτιστές.

Ανοικτό για όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών είναι το νέο πρόγραμμα επιδότησης δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση των σπιτιών.

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που αποτελεί τη νέα εκδοχή του δημοφιλούς «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και προβλέπει υψηλότερες επιδοτήσεις έως και 85% αλλά και πιο χαλαρά εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό δείχνει άλλωστε το γεγονός πως δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα που θα ανοίξει από τις 2 Νοεμβρίου έχουν και οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 120.000 ευρώ.

Με το νέο πρόγραμμα θα μπορούν να είναι επιλέξιμες οι ήδη γνωστές παρεμβάσεις δηλαδή:

• αντικατάσταση κουφωμάτων • τοποθέτηση ή αντικατάσταση θερμοκάλυψης /κελύφους στην τοιχοποιία του κτιρίου • αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης ψύξης • Συστήματα ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ

Επιπλέον το νέο πρόγραμμα θα επιδοτεί:

• συστήματα ενεργειακής αυτονομίας και παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά υπό τον όρο ότι πρόκειται για συστήματα net metering) •   συστήματα αποθήκευσης  •  υποδομές φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων  • ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που κάνουν ένα σπίτι έξυπνο υπό την προϋποθέσει ότι συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας (έξυπνος φωτισμός, έξυπνοι θερμοστάτες ή συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου)  •  εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών του ανελκυστήρα σε πολυκατοικίες με μείωση της κατανάλωσης και αναβάθμιση συστήματος φωτισμού επίσης για πολυκατοικίες

Δικαίωμα υποβολής έχουν και αυτοί που έχουν πάνω από ένα ιδιόκτητο ακίνητο

Το ανώτατο ύψος των συνολικών δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί είναι οι 50.000 ευρώ έναντι 25.000 ευρώ στα προηγούμενα προγράμματα. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν κι εκείνοι με παραπάνω από μία κατοικία. Για αυτές τις περιπτώσεις ο ανώτατος επιδοτούμενος προϋπολογισμός είναι οι 100.000 ευρώ.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση των ενισχύσεων είναι το σπίτι να αναβαθμιστεί κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες από τη Ζ ή την Η στη Β.

Πέραν των κλασικών οικοδομικών παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται, προστίθενται κι εκείνες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.

Ξεχωριστή κατηγορία του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι οι πολυκατοικίες. Προβλέπεται η επιχορήγηση και κοινόχρηστων ενεργειακών αναβαθμίσεων. Τα ποσοστά επιδότησης είναι 60% έως και 80% και ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός οι 8

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments