Οικονομία

Φορολογικά έσοδα: Στο 1 δις ευρώ η μηνιαία απόκλιση μετά τον Μάρτιο

Φορολογικά έσοδα: Στο 1 δις ευρώ η μηνιαία απόκλιση μετά τον Μάρτιο
Φορολογικά έσοδα: Μεγάλη είναι η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα μετά τον Μάρτιο στην Ελλάδα.

Η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και η παράταση στην υποβολή των δηλώσεων δημιούργησε «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου τον μήνα από τον Μάρτιο. Αν και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2020 είχαν εκκαθαριστεί 5,3 εκατομμύρια δηλώσεις και ο συνολικός φόρος από την εκκαθάριση να διαμορφώθηκε σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα χρήματα αυτά δεν εισπράχθηκαν παρά μερικώς από την Εφορία, καθώς η επέκταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων οδήγησε πολλούς φορολογούμενους να επιλέξουν να πληρώσουν τον φόρο στο τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα, η κατάρρευση των τουριστικών αφίξεων λόγω της πανδημίας είχε μεγάλη επίπτωση στις εισπράξεις από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών. Οι μειωμένες φορολογικές εισπράξεις από τις δύο αυτές πηγές είχε ως αποτέλεσμα ο στόχος για φορολογικές εισπράξεις 4,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο να χαθεί και ως εκ τούτου να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τον αρχικό στόχο για φορολογικά έσοδα 26 δισεκατομμύρια ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020.

Πώς μπορούσε να καλυφθεί ο στόχος

Για να συνέβαινε αυτό θα έπρεπε είχαν εισπραχθεί 8 δις ευρώ περίπου, καθώς στο εξάμηνο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 18,262 δις ευρώ, μειωμένα κατά 2,794 δις ευρώ ή 13,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Όμως, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020, η απόκλιση αυτή έχει διευρυνθεί περαιτέρω και, σύμφωνα με πληροφορίες του cnn.gr, αγγίζει ήδη τα 4 δις ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα συνολικά έσοδα από φόρους είχαν ανέλθει την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019 σε 26,15, δις ευρώ. Τον, δε, Ιούλιο του 2019, τα συνολικά έσοδα από φόρους είχαν διαμορφωθεί σε 5,18 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 δις ευρώ είχαν προέλθει από το φόρο εισοδήματος και τα 2,6 δισ. ευρώ από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020, τα συνολικά έσοδα από φόρους είχαν ανέλθει 10,47 δισ. ευρώ σχεδόν ίδια με το 2019, όταν και είχαν διαμορφωθεί σε 10,49 δις ευρώ. Ωστόσο, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 εισπράχθηκαν φόροι συνολικού ύψους μόλις 7,8 δις ευρώ, έναντι στόχου 11 δισ. ευρώ για το ίδιο τρίμηνο. Με πιο απλά λόγια, εισπράχθηκαν 2,6 δις ευρώ ανά μήνα, έναντι στόχου 3,6 δις ευρώ. Αυτή η μηναία απόκλιση του 1 δις ευρώ όχι μόνον συνεχίσθηκε τον Ιούλιο, αλλά και επιδεινώθηκε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments