Πολιτική

Νίκος Δένδιας Αίγυπτος: Ταξιδεύει στο Κάιρο για τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Νίκος Δένδιας Αίγυπτος: Ταξιδεύει στο Κάιρο για τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Νίκος Δένδιας Αίγυπτος: Ο υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε εκτάκτως στο Κάιρο για την επικύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Πληροφορίες από την Αίγυπτο αναφέρουν ότι η χώρα μας έχει συμφωνήσει με το Κάιρο για την ΑΟΖ. Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα Sada Elbalad αναφέρει: «Ελλάδα και Αίγυπτος θα υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών εντός ωρών». Το ρεπορτάζ που επικαλείται κυβερνητικές πηγές υποστηρίζει ότι Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη σχετικά με συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr, ο κ. Δένδιας προσγειώθηκε λίγο μετά τις 14.30 στο Κάιρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Διπλωματικές πηγές πάντως είναι φειδωλές, χωρίς να επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και να διαψεύδουν ότι επίκειται η υπογραφή συμφωνίας. Η αιγυπτιακή ιστοσελίδα από την πλευρά της προσθέτει ότι οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, τονίζοντας ότι μετά την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Αίγυπτο για μια παρόμοια συμφωνία.

Αναφέρει ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μέσω έγκυρων συμφωνιών. Όχι μέσω άκυρων και κενού περιεχομένου συμφωνιών, όπως η συμφωνία Τουρκίας και πρωθυπουργού Fayez al Sarraj με έδρα την Τρίπολη, και, φυσικά, όχι μέσω της μονομερούς υποβολής συντεταγμένων».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν νεότερες πληροφορίες από τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν το απόγευμα συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της διμερούς συνάντησης, συνέντευξη η οποία λόγω και του αιφνίδιου χαρακτήρα της συνάντησης, έχει ήδη κεντρίσει το διπλωματικό ενδιαφέρον διεθνώς. «Τον περασμένο μήνα, ο Σούκρι συζήτησε σε συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια για τα μέσα για την ενίσχυση των διμερών δεσμών σε διάφορους τομείς, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Σούκρι τόνισε στον κ. Δένδια ότι η Αίγυπτος δίνει μεγάλη προσοχή στον συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέρον, προκειμένου να επιτευχθούν τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών και να υποστηριχθεί η περιφερειακή ασφάλεια και ασφάλεια» αναφέρουν τα Αιγυπτιακά ΜΜΕ, ενώ στο πλαίσιο των σημερινών ανακοινώσεων θα υπάρξουν και κοινές δράσεις στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments