Διεθνή

Βηρυτός: Τηλεδιάσκεψη ηγετών για ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο, με συμμετοχή Τραμπ

Βηρυτός: Τηλεδιάσκεψη ηγετών για ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο, με συμμετοχή Τραμπ
Βηρυτός: Σε συνάντηση με τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών, θα αποφασιστεί το μέγεθος της ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Λίβανο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει.

Η κατάσταση παραμένει δραματική στη Βηρυτό με τις Αρχές της χώρας να έχουν παραδεχτεί από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Μετά το πρώτο σοκ και όσο ακόμα γίνεται η προσπάθεια να σωθούν ζωές, έρχεται η ανησυχία για την επόμενη μέρα, καθώς η ήδη άσχημη οικονομική πορεία της χώρας αναμένεται να χειροτερεύσει κατά πολύ. Σε αυτό το πλαίσιο πολλές χώρες έχουν εξαγγείλει ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο, χωρίς ωστόσο να μοιάζει αρκετή ώστε να καλυφθούν έστω οι πρώτες ανάγκες. Αύριο Κυριακή θα γίνει τηλεδιάσκεψη διαφόρων ηγετών προκειμένου να συζητήσουν για τις δωρεές που θα κάνουν στο Λίβανο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε χθες Παρασκευή ότι θα συμμετάσχει αύριο Κυριακή σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών διαφόρων δωρητριών χωρών προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στον Λίβανο, μετά την καταστροφή εξαιτίας των πολύνεκρων εκρήξεων στη Βηρυτό.

«Θα κάνουμε μια βιντεοδιάσκεψη την Κυριακή με τον πρόεδρο Μακρόν, τους ηγέτες του Λιβάνου και άλλων χωρών του κόσμου», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Στο ίδιο νήμα αναρτήσεων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης αυτόν, ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου ανέφερε νωρίτερα πως συνομίλησε με τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν και τον ενημέρωσε πως «τρία μεγάλα αεροπλάνα» με ιατροφαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα, νερό, γιατρούς και νοσοκόμους αναχώρησαν από τη χώρα του προς τον Λίβανο.

Οι «απόψεις» σχετικά με τα αίτια της επίθεσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ, με το άκουσμα της είδησης είχε σπεύσει να εκτιμήσει πως η έκρηξη οφείλονταν σε επιθετική ενέργεια, ωστόσο παραδέχτηκε ότι βιάστηκε την Τετάρτη να «βαφτίσει» την φονική έκρηξη στη Βηρυτό ως επίθεση.  Τη θέση αυτή φαίνεται να υιοθετούν εκ των υστέρων και οι Αρχές του Λιβάνου, που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές προσπαθούν να κρύψου της ευθύνες τους για το μακελειό πίσω από μια βομβιστική ενέργεια που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται.

Ο Τραμπ αν και είπε ότι βιάστηκε, δεν ανακάλεσε κι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να οφείλεται το μακελειό σε «φρικτή επίθεση». «Μπορώ να σας πω πως ό,τι κι αν συνέβη, ήταν φρικτό, αλλά κανένας δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι ήταν αυτό. Κανένας δεν ξέρει ακόμα», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο, για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.

«Άκουσα και τα δύο πράγματα. Άκουσα δυστύχημα. Άκουσα, ξέρετε, εκρηκτικά. Προφανώς, οφειλόταν σε κάποιο είδος εκρηκτικού, είτε πυροδοτήθηκε βόμβα εσκεμμένα είτε όχι, κατέληξε να είναι βόμβα», κατά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κάποιος ίσως «παράτησε φρικτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κι άλλα πράματα, ίσως. Μπορεί να ήταν αυτό. Ίσως ήταν βομβιστική επίθεση. Δεν νομίζω πως μπορεί να το πει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή», επέμεινε.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς τη χώρα αυτή», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τη χώρα αυτή, αλλά είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση κι έχει πολλά προβλήματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments