Ελλάδα

Πόλεμος στην 7η τέχνη: Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών βάλει κατά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Πόλεμος στην 7η τέχνη: Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών βάλει κατά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Πόλεμος στην 7η τέχνη: Η ΕΕΣ κατηγορεί το ΕΚΚ για αδιαφανή διαδικασία στον τρόπο αξιολόγησης της πρώτης φάσης του διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους και ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού να ακυρώσει τα αποτελέσματα.

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των ανθρώπων της 7ης τέχνης με αφορμή τον διαγωνισμό για τις ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation. Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών βάλει εναντίον του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που είχε αναλάβει την πρώτη φάση αξιολόγησης των συμμετοχών. Η ΕΕΣ καταγγέλλει το ΕΚΚ για «πλήρως αδιαφανή διαδικασία», ότι «όρισε ένα ετερόκλητο μείγμα αξιολογητών» από «υπαλλήλους» του ΕΚΚ και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ θα ’πρεπε τη διαδικασία να την έχει αναλάβει η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής του, ότι τα κριτήρια αξιολόγησης δεν ήταν «συγκεκριμένα και ακριβή» κ.ά.

Τη β´φάση αξιολόγησης έχουν αναλάβει επιτροπές προσωπικοτήτων επιλογής του υπουργείου, το πρώτο «ξεκαθάρισμα» των πάνω από 1.300 προτάσεων ανέλαβε το ΕΚΚ.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών καλεί την υπουργό Πολιτισμού «να ακυρώσει αμέσως τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του διαγωνισμού» και να ορίσει έξι τριμελείς επιτροπές «καταξιωμένων ειδικών που μέσα σε 30 μέρες το πολύ θα εκδώσουν αξιόπιστα και τεκμηριωμένα αποτελέσματα», σύμφωνα με την ΕφΣυν.

Όσο για τους σκηνοθέτες, που ήδη είδαν την πρότασή τους να εγκρίνεται και ετοιμάζονται να την υλοποιήσουν, η ΕΕΣ τους καλεί «παρά το οικονομικό και δημιουργικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκονται οι περισσότεροι, να μη νομιμοποιήσουν τις παράτυπες πρακτικές του Δ.Σ. του ΕΚΚ για λόγους ηθικής και δεοντολογίας».

Τι απαντάει το ΕΚΚ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει πάντως δώσει τις δικές του απαντήσεις για τη διαδικασία που ακολούθησε όταν ανέλαβε την υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος, μια έκτακτη κατάσταση λόγω πανδημίας. Σε συνεννόηση με το ΥΠΠΟ, κι αφού δεν προβλέπεται ρητώς από τον ιδρυτικό του νόμο ο «ορισμός επιτροπών αξιολόγησης», αποφάσισε «τον ορισμό αξιολογητών χωρίς αμοιβή» μετά την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Εδωσε και στη δημοσιότητα τα ονόματα των αξιολογητών, αυτών που η ΕΕΣ χαρακτηρίζει «υπαλλήλους».

Γνωστοί άνθρωποι του σινεμά στην επιτροπή της αξιολόγησης

Πρόκειται για εξειδικευμένα στελέχη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του ΕΚΚ (ανάμεσά τους κριτικοί σινεμά και προγραμματιστές), που επί χρόνια τρέχουν τους δυο οργανισμούς. Από το Φεστιβάλ, οι Ορέστης Ανδρεαδάκης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Δημήτρης Κερκινός, Γιάννα Σαρρή, Ελένη Ανδρουτσοπούλου, Αγγελική Βέργου, Αγγελική Πέτρου και Θάνος Σταυρόπουλος.

Από το ΕΚΚ, οι Βένια Βέργου, Αθηνά Καλκοπούλου, Ηλιάνα Ζακοπούλου, Λίζα Λινάρδου, Δημήτρης Μπούρας, Αννα Κασιμάτη και Σταυρούλα Γερωνυμάκη. Επιπλέον, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παναγιωτάτος και η σεναριογράφος-συγγραφέας Βίκη Χασάνδρα.

Τέλος, το ΕΚΚ τονίζει για ακόμα μία φορά ότι η ολοκλήρωση του Ειδικού Προγράμματος «σημαίνει ότι πολλοί επαγγελματίες του κινηματογράφου θα βρουν ασφαλή εργασία τους επόμενους δύσκολους μήνες» και δηλώνει: «Είναι αυτονόητο ότι ο καθένας από αυτούς που υπέβαλαν πρόταση μπορεί, μετά από σχετικό αίτημά του στο ΕΚΚ, να λάβει τα στοιχεία της αξιολόγησής του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments