Ελλάδα

Oruc Reis: Άλλαξε πάλι πορεία το τουρκικό ερευνητικό πλοίο

Oruc Reis: Άλλαξε πάλι πορεία το τουρκικό ερευνητικό πλοίο
Oruc Reis: Παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε πάλι πορεία, «παίζοντας» με την ελληνική πλευρά όλες αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis κατευθύνεται πλέον βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX. Το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού ενώ οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, το αρχηγείο του τουρκικού στόλου επισκέφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργών Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς των υπολοίπων ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Εκεί, φέρεται να επικοινώνησε με τον στόλο που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis το οποίο βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να παρακολουθήσει τις κινήσεις του. Πρόκειται προφανώς για ένα ακόμη επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» των Τούρκων οι οποίοι απευθύνονται στο εσωτερικό της χώρας η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Επιπροσθέτως, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε επιστολή για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας στους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζοζέπ Μπορέλ. Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σημειώνει ότι η επιστολή στάλθηκε πριν από το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ σήμερα Παρασκευή 14 Αυγούστου, μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας.

Τέλος, αναφορικά με την πορεία του Oruc Reis, στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού,  όπως ανέφεραν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, πριν από πέντε ημέρες. Τόνισαν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται.

Αξιόπιστες πηγές ανέφεραν ότι στην περιοχή βρέθηκαν, από την αρχή, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εξέπεμψαν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing». Και έκτοτε, το Oruc Reis αλλάζει πορεία καθώς μια κινείται νοτιοανατολικά και μια βορειοανατολικά ενώ πότε κατευθύνεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πότε εκτός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments