Διεθνή

Δώρο πρόκληση της Γερμανίας στον Ερντογάν

Δώρο πρόκληση της Γερμανίας στον Ερντογάν
Ερντογάν Μέρκελ: Ο «Σουλτάνος» τρίβει τα χέρια του όντας ικανοποιημένος με το... δωράκι που έλαβε.

Την ώρα που η ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας κλιμακώνεται, η Γερμανία λατρεύει να έχει τον ρόλο του «διαιτητή» σε μια προσπάθεια κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κατευνάζοντας τα πνεύματα.

Και το σίγουρο είναι η ελληνική πλευρά αναζητά συμμάχους. Και όχι όποιους και όποιους συμμάχους αλλά ισχυρούς και ικανούς να τηρήσουν τον λόγο τους. Για αυτό και η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε έναν διπλωματικό «μαραθώνιο» τις προηγούμενες ημέρες, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να βρίσκει τους συμμάχους που αναζητούσε, όπως θέλουμε να ελπίζουμε, στις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι μετά τη νέα ένταση στο Αιγαίο, η ελληνική πλευρά ανέμενε πολλά από τον γερμανικό παράγοντα. Αλλά φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και ενώ στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών εκφράστηκε η αλληλεγγύη της Ευρώπης και των «27» στην Ελλάδα, το Βερολίνο φαίνεται πως είναι εκείνο που διαφώνησε με τη σύνταξη κοινής δήλωσης των κρατών – μελών η οποία θα καταδίκαζε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η ξεκάθαρη αυτή γερμανική θέση είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει κοινή δήλωση καταδίκης για τη στάση της Άγκυρας, με αποτέλεσμα ο «Σουλτάνος» να τρίβει τα χέρια του όντας ικανοποιημένος με το… δωράκι που έλαβε από την ευρωπαϊκή χώρα η οποία φαίνεται πως παίζει το δικό της «παιχνίδι». Και όπως είναι αναμενόμενο, δυσαρέσκεια αλλά και προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική πλευρά μετά από αυτή την απόφαση της Γερμανίας.

Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ προκειμένου να αποσυρθεί το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Πάντως, να αναφέρουμε πως στο τηλεφώνημα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μέρκελ και Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως ζήτησε ακύρωση της συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Και αν γίνει η επιθυμία του πραγματικότητα, μόνο τότε θα αποχωρήσει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εξάλλου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει δείξει πως ακολουθεί πιστά τις πολιτικές οδηγίες που του δίνονται και επιδίδεται σε έναν θαλάσσιο… πόλεμο νεύρων, άνευ προηγουμένου.

Από την άλλη, την ώρα που η Μέρκελ φαίνεται να ακολουθεί τον δικό της δρόμο δίχως να «ξεδιπλώνει» τα χαρτιά της, ο… αντίπαλός της, Εμμανουέλ Μακρόν δηλώνει ανοιχτά τη στάση του υπέρ της Ελλάδας, στέλνοντας κιόλας ισχυρή ναυτική δύναμη στο πλευρό της χώρας μας, πραγματοποιώντας συνάμα άσκηση. Για αυτό χαρακτηρίζεται προφανούς στρατηγικής σημασίας, επιχειρησιακής ωφέλειας, αλλά και συμβολισμού, η κοινή αυτή άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments