Διεθνή

Λευκορωσία: Την στήριξη Πούτιν ζητά ο Λουκασένκο – Δεν υποχωρούν οι διαδηλωτές παρά την καταστολή

Λευκορωσία: Την στήριξη Πούτιν ζητά ο Λουκασένκο – Δεν υποχωρούν οι διαδηλωτές παρά την καταστολή
Λευκορωσία: Οι διαδηλώσεις συνεχίζουν και μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα, συσπειρώνοντας περισσότερο κόσμο. Οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης συντάσσονται με τους διαδηλωτές, παρά τις απειλές του Λουκασένκο, που στρέφεται στη Μόσχα για βοήθεια.

Μπορεί ο «ισόβιος» πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλέξανδρος Λουκασένκο να δήλωσε χθες ότι δεν επιθυμεί ανάμιξη τρίτων χωρών για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα, αναφερόμενος στην πρόταση της Πολωνίας, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη Ρωσία. Ο Λουκασένκο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, στην οποία ζήτησε την στήριξη της Μόσχας προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του στη Λευκορωσία.

Κατάφερε να εξασφαλίσει τη δέσμευση της Ρωσίας για «ολοκληρωμένη βοήθεια», εάν χρειαστεί, με ό, τι και να σημαίνει αυτό. Ο Λουκασένκο φρόντισε να κάνει σαφές στον Ρώσο ομόλογό του ότι αν το κύμα αντίστασης που έχει ξεσπάσει στη Λευκορωσία δεν ανακοπεί, τότε θα μεταφερθεί και στη Ρωσία δημιουργώντας προβλήματα στον ίδιο τον Πούτιν. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι μια απειλή όχι μόνο για τη Λευκορωσία… εάν οι Λευκορώσοι δεν αντέξουν, το κύμα θα κατευθυνθεί και εκεί», όπως αναφέρει το ΑΠΕ.  «Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι όλα τα προβλήματα που προέκυψαν θα επιλυθούν σύντομα» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στη χώρα

Οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν αφού χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους της πρωτεύουσας Μινσκ με αφορμή την κηδεία ενός από τους νεκρούς των διαδηλώσεων, εξαιτίας της εκτεταμένης αστυνομικής βίας. Δυναμική διαμαρτυρία έγινε και μπροστά από την έδρα της κρατικής τηλεόρασης. «Τίμιες εκλογές! Ελευθερία!», φώναζαν όλοι μαζί οι διαδηλωτές, κρατώντας κόκκινες και λευκές σημαίες, τα χρώματα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Το στέλεχος της αντιπολίτευσης Μαρία Κολεσνίκοβα, σύμμαχος της αντιπάλου του προέδρου Λουκασένκο Σβετλάνας Τιχανόφσκαγια, έδωσε επίσης το «παρών» στην κινητοποίηση, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας. «Δεν είναι δύσκολο να πει κανείς την αλήθεια. Όσοι εργάζεστε στην τηλεόραση: πείτε την αλήθεια!», είπε η Κολεσνίκοβα.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι ζητούν εξηγήσεις

Εργαζόμενοι του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Ένας ηχολήπτης, ο Αλεξέι, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως 500 δημοσιογράφοι ΜΜΕ της Λευκορωσίας υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν να δοθούν εξηγήσεις τίμια σχετικά με την κατάσταση στη χώρα. Άλλοι συγκέντρωσαν υπογραφές για την κήρυξη απεργίας από την προσεχή Δευτέρα, ενώ ο κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης δήλωσε χθες την παραίτησή του.

«Όπως όλος ο κόσμος, ζητάμε ελεύθερες εκλογές, την αποφυλάκιση των ανθρώπων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων», είπε ο Αντρέι Γιαρότσεβιτς, εργαζόμενος στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του Belta, ο Λουκασένκο ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στα κρατικά εργοστάσια της Λευκορωσίας θα πρέπει να απολύονται εφόσον συμμετάσχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι καταγγελίες για βασανιστήρια

Σημειώνεται ότι μετά την κατακραυγή για την αστυνομική βαρβαρότητα στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι δυνάμεις της τάξης έκαναν ένα βήμα πίσω αλλά εκφράζονται φόβοι ότι ο Λουκασένκο εξετάζει την επιβολή νέας καταστολής.

Πολλοί συλληφθέντες καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια στις φυλακές. Γιατρός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στον Gaurdian πως είδε ασθενείς με σώματα «καλυμμένα με αίμα και μώλωπες, θα μπορούσατε να δείτε τα μέρη όπου τους κλωτσούσαν με μπότες και τους χτύπησαν με μπαστούνια». Ένας άλλος γιατρός είπε ότι είδε ασθενείς με σπασμένα οστά, εγκαύματα και διάσειση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments