Κόσμος

Συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου με ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ: Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος

Συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου με ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ: Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος
Συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου με ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ: Στο επίκεντρο παραμένουν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Ντέιβοντ Χέιλ (David Hale), είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Στο προσκήνιο παραμένουν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε άλλα, για το Κυπριακό, τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αμερικανική υποστήριξη στο δικαίωμα της Κύπρου

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, ο κος Χέιλ επανέλαβε την Αμερικανική υποστήριξη στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων που εντοπίζονται στα χωρικά ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και ότι αυτοί οι πόροι πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σημειώνεται παράλληλα πως ο ίδιος, αναφερόμενος στους ισχυρούς δεσμούς συνεργασιών και αξιών που συνδέουν τις ΗΠΑ και την Κύπρο, όπως οι τομείς της καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και της Ασφάλειας σε θαλάσσιο και χερσαίο επίπεδο, ο κος Χέιλ επισήμανε την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών να παράσχει χρηματοδότηση στην Κυπριακή Δημοκρατία για το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET). Αυτό αποτελεί σύμβολο της εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, εάν ληφθεί υπόψιν ότι θα προηγηθεί έγκριση του Αμερικανικού Κονγκρέσου.

Συζητήθηκε συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας

Επίσης, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως ανέφερε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο κα Τζούντιθ Γκάρμπερ, συζητήθηκε η ισχυρή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, ο κος Χέιλ, ο οποίος επισκέφθηκε το Λίβανο μεταξύ 13-15 Αυγούστου, αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη συνάντησή του με τον κο Χριστοδουλίδη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments