Κόσμος

Αυτός είναι ο σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να οδηγούμε με ανοιχτά παράθυρα

Αυτός είναι ο σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να οδηγούμε με ανοιχτά παράθυρα
Ανοιχτά παράθυρα αυτοκινήτου: Μια συνήθεια που πρέπει να αποφεύγουν οι οδηγοί, καθώς μπορεί να επηρεάσει και την υγεία τους.

Η οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους επιβάτες του αυτοκινήτου. Μπορεί η ζέστη και η ανάγκη για αέρα να μας ωθούν στο να ανοίξουμε τα παράθυρα, ωστόσο πρόκειται για μια συνήθεια που πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να επιφέρει πολλούς κινδύνους για την υγεία των επιβατών, σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα.

Η έρευνα έγινε από το Κέντρο Ερευνών Καθαρής Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου του Surrey στη Μεγάλη Βρετανία και τα δεδομένα προήλθαν από 10 διαφορετικές χώρες παγκοσμίως, σύμφωνα με το newsauto.gr.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι βλαβερά για την υγεία

Το κύριο στοιχείο στο οποίο επικεντρώθηκε ήταν η συγκέντρωση βλαβερών αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5) μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια κίνησης σε ώρες αιχμής το πρωί και το απόγευμα, αλλά και σε μη ώρες αιχμής στη μέση της ημέρας.

Προτιμότερο να λειτουργεί η ανακύκλωση

Η έρευνα εξέτασε το ύψος των σωματιδίων εντός του εσωτερικού σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, όταν τα παράθυρα είναι κλειστά και λειτουργεί ο κλιματισμός με ανακύκλωση αέρα, όταν τα παράθυρα είναι κλειστά και λειτουργεί ο εξαερισμός και όταν τα παράθυρα είναι ανοιχτά.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η υψηλότερη συγκέντρωση βλαβερών σωματιδίων συμβαίνει όταν το αυτοκίνητο κινείται με τα παράθυρα ανοιχτά, αφού στο εσωτερικό εισέρχονται 80% περισσότερα σωματίδια PM2.5 συγκριτικά με την περίπτωση που τα παράθυρα είναι κλειστά και λειτουργεί η ανακύκλωση.

Τις ώρες αιχμής

Επίσης, αποδείχθηκε ότι κατά τις ώρες μη αιχμής η παρουσία βλαβερών σωματιδίων στο εσωτερικό του αυτοκινήτου με τα παράθυρα ανοιχτά μειωνόταν κατά 91% συγκριτικά με τις ώρες αιχμής το πρωί και κατά 40% συγκριτικά με τις ώρες αιχμής το απόγευμα.

Σημειώστε πάντως ότι εκτός των αποτελεσμάτων της παραπάνω έρευνας, η οδήγηση με ανοιχτά τα παράθυρα ιδίως στην εθνική, επιβαρύνει και την κατανάλωση του αυτοκινήτου λόγω της αλλοίωσης της αεροδυναμικής του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αρκετά νέα αυτοκίνητα προειδοποιούν με μήνυμα στον πίνακα οργάνων τον οδηγό να μην κινείται με ανοιχτά παράθυρα, ώστε να κερδίσει σε κατανάλωση αλλά και εκπομπές ρύπων. Υπάρχει επομένως ακόμα ένας λόγος για να κρατάμε τα παράθυρα κλειστά όταν οδηγούμε.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments