Διεθνή

Ναυάγιο πρόσφυγες Λιβύη: Τραγωδία με 45 νεκρούς ανοιχτά της αφρικανικής χώρας

Ναυάγιο πρόσφυγες Λιβύη: Τραγωδία με 45 νεκρούς ανοιχτά της αφρικανικής χώρας
Ναυάγιο πρόσφυγες Λιβύη: Δεν έχουν τέλος οι τραγωδίες με πρόσφυγες και μετανάστες που πνίγονται, ενώ προσπαθούν να φτάσουν σε μια πιο ασφαλή χώρα.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι πνίγηκαν μετά από ναυάγιο που έγινε ανοιχτά της Λιβύης μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό είναι το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο του έτους, από την επίσημη ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρουν, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσαν από κοινού ότι οι 37 επιζώντες που διασώθηκαν από ψαράδες περιέγραψαν πως τουλάχιστον 45 άλλοι συνταξιδιώτες τους πέθαναν όταν η μηχανή της βάρκας τους εξερράγη στα ανοικτά της Ζουάρα.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι χωρίς έναν μηχανισμό διάσωσης και ενδελεχείς έρευνες σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές, οι τραγωδίες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο φέτος, ενώ προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη. Όπως αναφέρει το BBC, μετά την πτώση του Μουαμάρ Γκαντάφι η Λιβύη έχει γίνει μια χώρα transit, από την οποία ξεκινούν χιλιάδες άνθρωποι για να καταφέρουν να φτάσουν στα πολυπόθητα ευρωπαϊκά εδάφη.

Να σημειωθεί ότι οι επιζώντες από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Λιβύης, ήταν κατά κύριο λόγο από το Μάλι, τη Σενεγάλη, το Τσαντ και την Γκάνα. Μετά την αποβίβασή τους στις ακτές της χώρας με τη βοήθεια των ψαράδων που τους έσωσαν, έγινε γνωστό ότι προφυλακίστηκαν.

Να θυμίσουμε ότι πραξικόπημα φαίνεται ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη στο Μάλι, από όπου προέρχονταν κάποιοι από τους νεκρούς του ναυαγίου. Ο πρόεδρος της χώρας, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και ο πρωθυπουργός, Μπουμπού Σισέ συνελήφθησαν αργά το απόγευμα της Τρίτης στο Μπαμάκο, πρωτεύουσα της χώρας, από στασιαστές στρατιώτες, όπως επιβεβαίωσε ένας από τους ηγέτες τους.

«Μπορούμε να σας πούμε ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός είναι υπό τον έλεγχό μας. Τους συλλάβαμε στο σπίτι του» προέδρου, είπε ο στρατιωτικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Ο Ι.Μπ.Κ. (σ.σ. ο πρόεδρος) και ο πρωθυπουργός του βρίσκονται σε ένα θωρακισμένο όχημα, καθ’ οδόν για το Κατί», το στρατόπεδο, στα προάστια της πρωτεύουσας, απ’ όπου ξεκίνησε το πρωί η στάση, είπε μια άλλη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments