Διεθνή

Νορβηγία: Το Όσλο απελαύνει Ρώσο διπλωμάτη μετά τη σύλληψη για κατασκοπεία

Νορβηγία: Το Όσλο απελαύνει Ρώσο διπλωμάτη μετά τη σύλληψη για κατασκοπεία
Νορβηγία: Όλα ξεκίνησαν με τον ύποπτο άνδρα που φέρεται ότι παρέδιδε ευαίσθητες πληροφορίες σε έναν αξιωματικό των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (19 Αυγούστου) ότι αποφάσισε να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη μετά τη σύλληψη πριν από μερικές ημέρες στο Όσλο, ενός Νορβηγού που ήταν ύποπτος για τη διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας.

Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα (17 Αυγούστου) όταν οι νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών αποκάλυψαν ότι δύο ημέρες νωρίτερα είχαν συλλάβει έναν Νορβηγό που ήταν ύποπτος ότι παρέδιδε ευαίσθητες πληροφορίες σε έναν αξιωματικό των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε η μυστική αστυνομία της Νορβηγίας RST, ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε η RST, θεωρείται ύποπτος ότι «έβλαψε ζωτικής σημασίας εθνικά συμφέροντα» και για τις ενέργειες του αυτές μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης μεγαλύτερη των 15 ετών. Η σύλληψη του Νορβηγού πολίτη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε εστιατόριο του Όσλο όπου είχε συναντηθεί με τον Ρώσο αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της RST Μάρτιν Μπέρνσεν στο πρακτορείο Reuters.

«Ο ίδιος (ο Νορβηγός πολίτης) συνελήφθη παρουσία του αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Μπέρνσεν. Ερωτηθείς αν ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δεν συνελήφθη λόγω της διπλωματικής του ιδιότητας, ο Μπέρνσεν περιορίστηκε να δηλώσει ότι «εστιάζουμε στον Νορβηγό πολίτη». Στον αντίποδα, ο συλληφθείς Νορβηγός αρνήθηκε ότι διέπραξε το οποιοδήποτε παράπτωμα, όπως δήλωσε η δικηγόρος του Μαριάνε Ντάρε – Νάες, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του σε δικαστήριο του Όσλο.

«Μεταξύ του συλληφθέντα και του αξιωματικού των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών γινόντουσαν συναντήσεις. Ο άνδρας συνελήφθη κατά την διάρκεια μιας τέτοιας συνάντησης» μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο δηλώσεις της εκπροσώπου των μυστικών υπηρεσιών της Νορβηγίας Λίνε Νιούγκορντ στο Νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι η σύλληψη έγινε στις 15 Αυγούστου την ώρα που η υπηρεσία ασφαλείας της αστυνομίας ζήτησε από το δικαστήριο να τεθεί υπό κράτηση για τέσσερις εβδομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments