Πολιτική

State Department Τουρκία: «Σταματήστε τα σχέδια για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ»

State Department Τουρκία: «Σταματήστε τα σχέδια για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ»
State Department Τουρκία: Νέο μήνυμα από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τη γειτονική χώρα για τα σχέδια της για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε νέο μήνυμα προς την Τουρκία προχώρησε το State Department μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για τα σχέδια της γειτονικής χώρας για γεωτρήσεις. Το αμερικανικό υπουργείο καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει στην κυπριακή ΑΟΖ με αφορμή τη νέα Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, η οποία ισχύει από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σε απάντηση που έδωσε μετά από ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του State Department εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή σε νέες δηλώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί αναφέρεται στις εξελίξεις στην περιοχή που φαίνεται να τον ενδιαφέρει όσο καμιά άλλη. Σήμερα Τετάρτη, κατά την παρουσία του στα εγκαίνια εργοστασίου παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη βιομηχανική ζώνη της Άγκυρας, θυμήθηκε τη Συνθήκη των Σεβρών και χαρακτηριστικά είπε «δεν θα σκύψουμε το κεφάλι» σε άλλη παρόμοια Συνθήκη.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε αρχικά ότι «πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καβγά. Και σήμερα με την ίδια ειλικρίνεια κινούμαστε με τον ίδιο τρόπο. Και από τους ομολόγους μας περιμένουμε κινήσεις που να μειώσουν την ένταση και βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου. Ελπίζω πως θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Ωστόσο, στη συνέχεια, άλλαξε ξανά τον τόνο του, αναφέροντας πως «ο αγώνας που δίνει η Τουρκία σε διάφορα μέτωπα όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, δεν είναι μόνο αγώνας δικαιώματος αλλά και αγώνας του μέλλοντος.

Όσο δίνουμε σημαντικούς αγώνες για να προστατέψουμε την πατρίδα μας είναι το ίδιο σημαντικό να αμυνθούμε και να προστατέψουμε την Γαλάζια Πατρίδα. Όπως πριν 100 χρόνια σκίσαμε και πετάξαμε τη Συνθήκη των Σεβρών έτσι και τώρα δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε νέα Συνθήκη των Σεβρών που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στην ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως «το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να εξηγήσει στον λαό πως χάσαμε από το χέρι μας τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση για να πετάξει κάποιος μια πέτρα». Τέλος, προανήγγειλε μια «έκπληξη» που ελπίζει πως θα μπορέσει να ανακοινώσει την Παρασκευή, η οποία «θα ανοίξει μια νέα εποχή για όλο το τουρκικό έθνος».

Σύμφωνα με το Bloomberg,  η «έκπληξη» που ετοιμάζει ο Ερντογάν έχει να κάνει με μια σημαντική ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, η Τουρκία φαίνεται να έχει προχωρήσει στην ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν δύο ανώνυμες πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments