Πολιτική

Γερμανός ΥΠΕΞ: Σε Αθήνα και Άγκυρα σήμερα ο Χάικο Μάας

Γερμανός ΥΠΕΞ: Σε Αθήνα και Άγκυρα σήμερα ο Χάικο Μάας
Γερμανός ΥΠΕΞ: Σήμερα η επίσκεψη του Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα. Στο κέντρο των συζητήσεων η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα βρεθεί σήμερα σε Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του με φόντο την νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μεσολάβηση του Βερολίνου στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών έχει ως στόχο την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως πολλές φορές έχει τονιστεί, προσπάθεια που δυναμιτίζεται από την παράταση της Navtex από την Τουρκία.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση εκτός από τον Νίκο Δένδια και με τον πρωθυπουργό αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται και οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια

Η ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Χθες η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX, ενώ προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της NAVTEX από την πλευρά της ‘Αγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το ‘Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Κωνσταντίνος Φίλης: Αν η επίσκεψη Μάας δεν πετύχει θα έχουμε νέο γύρο έντασης με Τουρκία

Την εκτίμηση του ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχίσει να προκαλεί αν δεν λάβει ένα ισχυρό μήνυμα ότι απειλείται με οικονομικές κυρώσεις από την Ευρώπη, , εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Η Τουρκία κινείται μεταξύ ένταση και διαλόγου» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προδιαθέτει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Διεθνή κοινότητας για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή ακόμα σύρραξης , επιθυμώντας να χρεώσει στην Ελλάδα την ευθύνη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

  • Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
  • Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 12:40 ενώ με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.
  • Το απόγευμα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments