Κόσμος

Νταβούτογλου Ερντογάν: «Προτιμά την ισχύ από τη διπλωματία»

Νταβούτογλου Ερντογάν: «Προτιμά την ισχύ από τη διπλωματία»
Νταβούτογλου Ερντογάν: «Καρφώνει» τον Τούρκο πρόεδρο ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας που είχε αποχωρήσει από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Νταβούτογλου Ερντογάν: «Καρφώνει» τον Τούρκο πρόεδρο ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας που είχε αποχωρήσει από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ανήσυχος για το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ έριξε τα «καρφιά» του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «αδέξιος» και ότι «προτιμά την ισχύ από τη διπλωματία».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε στο Reuters και επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία. Ο Νταβούτογλου, ως πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει μια λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική κατά την πρώτη δεκαετία της εξουσίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρώην πρωθυπουργός, η θέση του οποίου ήταν «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» και είχε καθορίσει τις πρώτες επαφές του Ερντογάν με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αποχώρησε πέρυσι από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου για να ιδρύσει το αντίπαλο Κόμμα Γκελετσέκ (Μέλλον).

«Αυταρχικός ο Ερντογάν – Έχει πάρει όλες τις εξουσίες πάνω του»

Ο Νταβούτογλου μίλησε ξεκάθαρα και επέκρινε τον Ερντογάν για αυταρχισμό καθώς έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες πάνω του, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου ότι χειρίστηκε αδέξια μια σειρά από προκλήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομία, το ξέσπασμα του κορωνοϊού και οι αυξανόμενες εντάσεις στην «θερμή» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, όμως πρόσθεσε πως η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.

«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», δήλωσε στη συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση».

Η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις’», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments