Οικονομία

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Συναγερμός για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Συναγερμός για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Ο κίνδυνος για αποπληθωρισμό μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της. Τι αναφέρει μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Με τον κίνδυνο για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη να ελοχεύει, η μείωση των τιμών τον Αύγουστο πιέζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μιμηθεί την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία ανακοίνωσε έναν ευέλικτο στόχο για τον πληθωρισμό, και ενδεχομένως να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της. Αν η ΕΚΤ δεν κάνει τίποτε, οι αγορές συναλλάγματος, που ωθούν το ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο δύο και πλέον ετών έναντι του δολαρίου , μπορεί να προκαλέσουν έναν νέο πονοκέφαλο για τους αξιωματούχους της, ενισχύοντας τους φόβους για αποπληθωρισμό ενόσω το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος αυξάνονται.

Αν και οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, η χθεσινή έκπληξη από τη μείωση των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη, για πρώτη φορά από το 2016, αποτέλεσε αφορμή για προβληματισμό και όχι μόνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έγινε αρνητικός (-0,2%), διαψεύδοντας τις προβλέψεις για μία μικρή άνοδο των τιμών. Ο λεγόμενος «δομικός πληθωρισμός», που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων και παρακολουθείται ιδιαίτερα από την ΕΚΤ, μειώθηκε περισσότερο από το μισό στο 0,6%. Ωστόσο, αντί να εκληφθεί αυτό ως το έναυσμα για νέα μέτρα χαλάρωσης από την ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της την επόμενη εβδομάδα, το ευρώ κινήθηκε ανοδικά έναντι του ασθμαίνοντος δολαρίου, ξεπερνώντας το επίπεδο του 1,20 δολαρίλου για πρώτη φορά έπειτα από δύο και πλέον χρόνια.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, υποβάθμισε σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την ανατίμηση του ευρώ κατά 4% μεσοσταθμικά, προσθέτοντας ότι δεν «ανησυχεί πολύ σχετικά με την εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας». Καθώς όμως τα μέτρα στήριξης από την πανδημία ωθούν το δημόσιο χρέος των χωρών πάνω από το 100% του ΑΕΠ και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού φέτος και το επόμενο έτος, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι η παγίωση μίας μείωσης των τιμών που θα αυξάνει το πραγματικό κόστος του χρέους αυτού διαχρονικά.

Η Deutsche Bank αναμένει ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει το σύνολο του προγράμματός της αγορών ομολόγων, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, που έχει εξαγγείλει λόγω της πανδημίας (PEPP), έως τα μέσα του 2021 και ότι θα υιοθετήσει έναν παρόμοιο με αυτόν της Fed «συμμετρικό» στόχο για την πληθωρισμό μετά την αναθεώρηση της στρατηγικής της το 2021. Άλλοι πηγαίνουν παραπέρα. Εκτιμώντας ότι η σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ μπορεί να μειώσει κατά περαιτέρω 0,4-0,5 ποσοστιαίες μονάδες τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, οικονομολόγος της Saxo Bank δήλωσε: «Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι ο φάκελος του PEPP θα αυξηθεί ξανά έως το τέλος του έτους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments