Πολιτική

Ελλάδα Τουρκία: Έγγραφο με προτάσεις αποκλιμάκωσης κατέθεσε ο Στόλτενμπεργκ σε Αθήνα και Άγκυρα

Ελλάδα Τουρκία: Έγγραφο με προτάσεις αποκλιμάκωσης κατέθεσε ο Στόλτενμπεργκ σε Αθήνα και Άγκυρα
Ελλάδα Τουρκία: O λόγος που η Ελλάδα «άδειασε» τον Στόλτενμπεργκ για τη δήθεν συμφωνία διαλόγου με την Τουρκία. Το έγγραφο που έδωσε στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο χωρών και η ανάρτηση στο twitter που εκνεύρισαν την Αθήνα

Ηχηρή ήταν η διάψευση της Αθήνας στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo», ανέφερε στη δήλωσή του Στόλτενμπεργκ. Άμεση ήταν η διάψευση της Αθήνας, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». «Αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», ήταν το μήνυμα της Αθήνας.

Το παρασκήνιο των βιαστικών δηλώσεων Στόλτενμπεργκ

Ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε στις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών την πρόθεσή του να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά ποτέ δεν υπήρξε συναίνεση από την πλευρά της Αθήνας, ούτε και συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ή τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

«Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα συγκρατεί την πρόθεση του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπιστεί μηχανισμός αποκλιμάκωσης, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Έγγραφο με προτάσεις αποκλιμάκωσης κατέθεσε ο Στόλτενμπεργκ σε Αθήνα και Άγκυρα

Έγγραφο με το οποίο προτείνει διάφορους τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας κατέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης, όπως αποκαλύπτει το Βήμα», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους της Ελλάδος και της Τουρκίας στη Συμμαχία.

Το εν λόγω έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από προτάσεις, δεν φαίνεται να καλύπτει σε αυτή τη φάση τις επιθυμίες της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα σχετικά με την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η Αθήνα έκρινε, σε πρώτη φάση και όταν εκδηλώθηκε αρχικά η σκέψη Στόλτεμπεργκ, ότι δεν υπήρχε λόγος να απορρίψει αμέσως την πρωτοβουλία του. Είναι επίσης σαφές, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ότι υπάρχει κινητοποίηση από συγκεκριμένες πηγές εντός ΝΑΤΟ (Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, ίσως και άλλες).

Ο κ. Στόλτεμπεργκ έσπευσε όμως να ανακοινώσει ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν να προσέλθουν σε τεχνικές συνομιλίες για τη μείωση του κινδύνου επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μία σημαντική πλατφόρμα διαβουλεύσεων επί ζητημάτων που επηρεάζουν την ασφάλειά μας». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments