Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Σκληρό μήνυμα της Γεννηματά στην Τουρκία από την εκδήλωση για τα «πράσινα» γενέθλια

ΠΑΣΟΚ: Σκληρό μήνυμα της Γεννηματά στην Τουρκία από την εκδήλωση για τα «πράσινα» γενέθλια
ΠΑΣΟΚ: Στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας ήταν αφιερωμένη η σημερινή «πράσινη» εκδήλωση για τα γενέθλια του κόμματος, ενώ η Φώφη Γεννηματά έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Μπορεί η σημερινή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ να ήταν αφιερωμένη στο ΕΣΥ εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία όσον αφορά τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η κ. Γεννηματά ήταν κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση όπου γιορτάστηκε η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη 1974, ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο περιστύλιο του Ζαππείου, με μειωμένη παρουσία λόγω κορωνοϊού. Παρέστησαν μόνο τα μέλη του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου, των βουλευτών και ορισμένων αρμόδιων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, τηρώντας αυστηρά τις αποστάσεις και φορώντας όλοι μάσκες.

Λόγω της πανδημίας, η 46η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη ήταν αφιερωμένη στην εμβληματική μεταρρύθμιση του Ε.Σ.Υ. από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη προβολή ενός βίντεο με τα βήματα καθιέρωσής του, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Παρασκευάς Αυγερινός, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, όπως και οι: Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Λαλιώτης που έστειλαν χαιρετισμούς.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της υπογράμμισε: «Η προοδευτική παράταξη είναι εδώ. Για να φέρει τη νέα προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτή είναι η ιστορία μας. Αυτή είναι η ταυτότητά μας. Αυτές είναι οι αξίες μας. Μαζί με τον ελληνικό λαό προχωράμε. Αυτή είναι η νέα σελίδα για την Παράταξη και την πατρίδα.

Νέα σελίδα προοπτικής και ελπίδας. Εμείς θέλουμε και μπορούμε. Εσύ έχεις τη δύναμη στα χέρια σου να κάνεις ξανά την παράταξη μεγάλη. Για μας αξία έχεις πάντα Ε.Σ.Υ.».

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «οι ιδρυτικές αρχές του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι επίκαιρες, καθώς ένωσε τους Έλληνες κι έκλεισε τις πληγές της εμφύλιας διαμάχης». Η κ. Γεννηματά επέκρινε έντονα την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα σχέδιο ανασύνταξης και ανάκαμψης της χώρας, μέσα από ευρύ διάλογο, κοινωνικό και πολιτικό.

«Είναι το αναγκαίο άλμα προς τα μπρος. Σχέδιο που δεν θέλει και δεν μπορεί να κάνει η ΝΔ. Φυσικά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κολλημένοι στο παρελθόν. Αυτό εξάλλου έκανε το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά. Έτσι κατοχύρωσε την ιδεολογική και πολιτική του ηγεμονία στην ελληνική κοινωνία. Ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του, χωρίς να ξεχνά τις ανάγκες της εποχής του. Αυτός ο αγώνας είναι όρος επιβίωσης αλλά και εξέλιξης των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Είναι ο διαρκής αγώνας για πρόοδο απέναντι στη συντήρηση. Απέναντι σε αυτούς που φορούν μια άλλη μάσκα, αυτή του σοσιαλδημοκράτη και προσπαθούν να μας μιμηθούν, χωρίς επιτυχία. Είναι το νήμα που δένει το χθες με το αύριο. Τις αναμνήσεις με τις ελπίδες μας. Τη γενιά της Μεταπολίτευσης με τις σημερινές και αυριανές γενιές που κληρονομούν έναν κόσμο εύθραυστο, επισφαλή, απειλητικό. Η πρότασή μας για το ΕΣΥ λοιπόν, είναι μια παρακαταθήκη και για το μέλλον». Στη συνέχεια, άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη λέγοντας:

«Μιλήσαμε τότε για εθνική ανεξαρτησία. Προειδοποιούμε ότι όποιος απλώσει το δάχτυλο, θα χάσει το χέρι του. Αυτό το μήνυμα πρέπει να εκπέμψει η Ελλάδα, με αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δυστυχώς η χώρα πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός δεν ηγείται, δεν προηγείται, ακολουθεί τις εξελίξεις και στα εθνικά θέματα. Μιλήσαμε για λαϊκή κυριαρχία. Σήμερα καλούμαστε να προστατέψουμε τη δημοκρατία από πανίσχυρα συμφέροντα και κάθε μορφής λαϊκισμό και αυταρχισμό. Να τη βαθύνουμε με λογοδοσία και διαφάνεια.

Να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, αποκεντρωμένο, ψηφιακό, πραγματικά επιτελικό Κράτος , με αξιοκρατία και διαφάνεια. Όχι Μαξίμου ΑΕ.

Μιλήσαμε για κοινωνική απελευθέρωση. Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς σχέδιο για τη χώρα, ακολουθεί και εδώ τη λογική βλέποντας και κάνοντας. Είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη οργάνωσης της διενέργειας των τεστ. Σήμερα στη νέα κορύφωση, παρουσιάζεται εικόνα χάους. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σήκωσε τα χέρια. Αυτό δε, που γίνεται στα γηροκομεία είναι εφιαλτικό».

Η κ. Γεννηματά είπε ακόμα: «Το ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.  Το ΠΑΣΟΚ το εμπνεύστηκε, το σχεδίασε, το έχτισε, το στήριξε. Το Ε.Σ.Υ. δεν έτυχε, πέτυχε. Γιατί σχεδιάστηκε με τον άνθρωπο στο επίκεντρο».

Το ΕΣΥ, πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά, ήταν σύμβολο αλλαγής, σύμβολο συνέπειας και αποτελεσματικότητας και σήμερα είναι αναγκαία η αναγέννησή του, καθώς κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απαξιωμένο, φτηνό προνοιακό σύστημα. Τέλος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε 11+1 προτάσεις για νέες αναγκαίες αλλαγές, τις νέες πολιτικές που οδηγούν στο ΕΣΥ του 21ου αιώνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments