Πολιτική

Δένδιας Γκουτέρες: Στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών

Δένδιας Γκουτέρες: Στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών
Δένδιας Γκουτέρες: Στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες (António Guterres).

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό, καθώς και το ρόλο του ΟΗΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Εξάλλου, οι παραβατικές ενέργειες της γειτονικής χώρας είναι στο επίκεντρο όλων σχεδόν των συναντήσεών του όπως στη συνάντηση με τον πολιτειακό γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη, με τον πρέσβη του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

«Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στη Real News και σημειώνει χαρακτηριστικά πως η «Τουρκία σφάλλει εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία».

Όπως άλλωστε σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι προωθεί τον διάλογο με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές της, καθώς μέσω ειλικρινούς διαλόγου φθάσαμε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ «μέσω διαλόγου, που θα ξεκινήσει σύντομα, θα φθάσουμε σε συμφωνία με την Αλβανία». Επισημαίνει πως είναι καλοδεχούμενη η «διάθεση της Γερμανίας να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των εντάσεων που προκαλεί η γείτονα», προσθέτει όμως πως «μέχρι στιγμής η συστηματική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας καθιστά κενές και προσχηματικές τις δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο».

«Για να υπάρξει διάλογος απαιτείται αποκλιμάκωση και ένα σαφές πλαίσιο αναφοράς που δεν μπορεί να είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει εκτός του αυτονόητου αυτού πλαισίου». Όπως τονίζει, η Ελλάδα εργάζεται για την ειρηνική επίλυση των διαφορών της μέσω του διαλόγου, υπό τους κανόνες που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. «Θα συνεχίσουμε να καλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα και των λοιπών κρατών στον περίγυρό της. Να σταματήσει να αποτελεί μια θλιβερή παραφωνία στην περιοχή μας και να εργαστεί για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία όλων των λαών της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», αναφέρει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments