Διεθνή

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Ξανά στους δρόμους οι πολίτες – Συλλήψεις στο Μινσκ

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Ξανά στους δρόμους οι πολίτες – Συλλήψεις στο Μινσκ
Λευκορωσία διαδηλώσεις: Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία.

Στους δρόμους κατέβηκαν για ακόμη μία ημέρα χιλιάδες διαδηλωτές στη Λευκορωσία, τόσο στο Μινσκ, όσο και σε άλλες πόλεις, αμφισβητώντας την εξουσία του προέδρου της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ανάμεσα στα πλήθη των γυναικών διαδηλωτριών, που ανταποκρίθηκαν σε ένα κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μια «πορεία γυναικών», πολλές κρατούσαν την ερυθρόλευκη σημαία της αντιπολίτευσης και άλλες λουλούδια.

Το αυταρχικό καθεστώς σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στους αντιφρονούντες παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις μετά τις εκλογές του Αυγούστου, οι οποίες εκτιμάται πως δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, προειδοποίησε σήμερα πως αν ο Λουκασένκο δεν απαντήσει στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες κυρώσεις πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί από την Ένωση. “Ο Λουκασένκο πρέπει να μιλήσει με την αντιπολίτευση και να συμφωνήσει στην επανάληψη των εκλογών”, είπε χαρακτηριστικά ο Μάας στην εφημερίδα Bild.

Συλλήψεις στο Μινσκ:

Περίπου 30 συμμετέχοντες σε μη εξουσιοδοτημένες διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας συνελήφθησαν σήμερα, Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Νατάλια Γκανούσεβιτς, την εκπρόσωπο του αστυνομικού τμήματος της Εκτελεστικής Επιτροπής της πόλης του Μινσκ.«Μέχρι τώρα, περίπου 30 άτομα έχουν συλληφθεί και μεταφερθεί στις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες», δήλωσε.

Η λευκορωσική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasma επιβεβαίωσε τις συλλήψεις, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους συλληφθέντες διαδήλωναν ειρηνικά. Ορισμένοι υπέστησαν κακοποίηση κατά τη σύλληψή τους, ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές στις 9 Αυγούστου, όπου ο Λουκασένκο επανεκλέγη για έκτη θητεία. Σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές, ο Λουκασένκο συγκέντρωσε πάνω από το 80% των ψήφων, η αντιπολίτευση επιμένει ότι η Τιχανόβσκαγια ήταν η νικήτρια των εκλογών.

Οι μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έχουν οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, με τις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν δακρυγόνα κανόνια νερού, λαστιχένιες σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Πολλοί συλληφθέντες κατήγγειλαν κατάχρηση βίας, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας το αρνείται. Οι διαδηλωτές έχουν απευθύνει κάλεσμα για νέα μεγάλη διαδήλωση αύριο Κυριακή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments